Miletić: Prioritet - decentralizacija Hrvatske

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

U kongresnoj dvorani hotela Melia Coral u Umagu, u subotu je održan 28. Sabor Istarskog demokratskog sabora (IDS) na kojem je sudjelovalo 281 delegiranih članica i članova te stranke. Na radnom dijelu Sabora okupilo se kompletno vodstvo IDS-a na čelu s predsjednikom Borisom Miletićem koji se netom nakon završetka radnog dijela obratio novinarima.

Upitan koji su glavni zaključci Sabora, o kojim se temama raspravljalo te što bi izdvojio kao ključnu poruku, Miletić je rekao da stranka obilježava 26 godina od osnutka, ali i 26 godina uspjeha kakvim se ne može pohvaliti niti jedna druga stranka u Hrvatskoj.

- Sabor je bio prije svega bio konstruktivan i demokratičan. Normalno je da smo analizirali izborne rezultate nakon proteklih parlamentarnih izbora kada vodstvo stranke polaže račune svojim članovima. Drago mi je da je preko 98 posto fijudicara Sabora dalo povjerenje vodstvu stranke, što znači od ukupno 179, njih 176 dalo je pozitivnu ocjenu. Također, razgovarali smo o budućnosti, no naše temeljne vrijednosti sadržane u samoj srži IDS-a  ostale su netaknute te su danas još aktualnije nego prije. To su ponajprije manjinska prava, građanske slobode, multikulturalnost, convivenza, antifašizam i sve ono što baštinimo zadnjih 26 godina, kazao je Miletić, dodajući da će i dalje prioriteti biti usmjereni na decentralizaciju Hrvatske, samostalnu regiju Istru ali i konkretne projekte za kvalitetan društveni standard građana, poput završetka izgradnje nove pulske bolnice, nastavka izgradnje sveučilišnog kampusa i dovršetak izgradnje Ipsilona u punom profilu.

Između ostalog, ustvrdio je da će biti konstruktivna oporba, ponovivši da politička koalicija s desnicom ne dolazi u obzir, ali ako se govori o konkretnim projektima i zakonima koji mogu unaprijediti život građana te su u skladu s decentralizacijom, to IDS može podržati.

Miletić se osvrnuo i na svoje dvogodišnje vođenje stranke, kazavši da prostor za poboljšanje u stranci postoji, dodajući da kroz doradu i izmjenu statuta stranke žele uvesti odbore koji će se baviti tematskim cjelinama, poput turizma, zdravlja, gospodarstva, kulture, lokalne samouprave.

"Veseli me da naša stranka konstantno raste i stalno nam se priključuju novi članovi, osobito mladi, što nam daje vjeru da ćemo biti uspješni i u budućnosti. IDS je najjača stranka u Istri, druga najjača stranka u VIII. izbornoj jedinici i prema brojnim studijama, najuspješnija europska regionalna stranka", kazao je Miletić.

Naglasio je da je Istra danas hrvatska jedinica za uspješnost, što treba zahvaliti , kako je rekao, prvenstveno našim građanima, vrijednim i radišnim Istrijanima. "Ne manje bitno, i Liburnija, Primorje i naši otoci, također su u samom vrhu, daleko iznad hrvatskog prosjeka", rekao je predsjednik IDS-a.

Po njegovim riječima, danas je IDS stranka koja treba ne samo Istri, već i cijeloj Hrvatskoj. "IDS je protuteža pokušajima radikalizacije društva i čvrst jamac da se civilizacijski standardi koji su uspostavljeni u Hrvatskoj posljednjih godina, neće srozavati. Blokirat ćemo svaki pokušaj ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i građanskih sloboda", poručio je Miletić. Među ostalim je istaknuo da je IDS najvjerodostojnija stranka lijevog centra koja će se boriti i znati izboriti, za ljudske slobode.

- Građani od nas mogu i dalje očekivati da ćemo nastaviti štititi prava svih manjina i njegovati multikulturalnost. Sve drugo vodi nas nazad u ponor 90-ih iz kojeg se Hrvatska teškom mukom iščupala. Na žalost, događaji kojima svjedočimo posljednjih dana, pokazuju da na hrvatskoj političkoj sceni ima mnogo aktera koji zemlju vuku u mrak povijesti i primitivizma, ocijenio je Miletić i zaključio:

- Mi nećemo dozvoliti da se naša djeca vrate u mrak isključivosti i besmislenih rasprava o '90-ima ili '40-ima. Naš je cilj odgajati kozmopolitsku, otvorenu i tolerantnu generaciju koja ne mora brinuti o elementarnoj egzistenciji, koja se obrazuje na najboljim svjetskim sveučilištima i koja je kompetitivna na svjetskom tržištu. To su vrijednosti koje ćemo beskompromisno braniti u Saboru i u svim drugim institucijama, a svojim ćemo primjerom i sljedećih 20 godina pokazivati kako se gradi moderno, tolerantno i prosperitetno društvo. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter