Miletić potrošio nula kuna, Grbin 62 tisuće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko zaista koštaju saborski zastupnici? Uz redovitu mjesečnu plaću koja se kreće od 15 do 20 tisuća kuna, što ovisi o broju odbora i dodatnih zaduženja svakog zastupnika, zastupnici imaju pravo na dodatne troškove za putovanja, korištenje javnog prijevoza, najam stanova ili korištenje državnog stambenog prostora, odvojeni život i dnevnice. Ovisno o prilikama u kojima se nalaze, ali i o odlukama stranaka hoće li njihovi zastupnici stalno "dežurati" u Hrvatskom saboru ili će dio vremena provoditi u svojim gradovima i županijama, zastupnici namiruju troškove na koje po zakonskim propisima imaju pravo.

Bez troškova

Analiza troškova svih zastupnika koje je objavio Hrvatski sabor pokazuje kako je sve više onih koji nemaju troškove na račun parlamentarne blagajne, poput stranačkih šefova Borisa Miletića iz IDS-a, Kreše Beljaka iz HSS-a ili SDP-ova Davora Bernardića. Troškove nisu prikazali ni bivša HNS-ovka Vesna Pusić, Goran Aleksić iz Snage, Ivan Pernar iz Živog zida, HSLS-ov Darinko Kosor, neovisna Bruna Esih...

Ipak, u prvih šest i po mjeseci 2017. godine troškovi saborskih zastupnika iznosili su četiri milijuna i 664 tisuće kuna, bez pripadajućih plaća za parlamentarce koji ih primaju. Dio zastupnika, koji su gradonačelnici, imaju naime priliku "uzimati" plaće na račun lokalne, gradske blagajne.

Zastupnici iz Istarske županije ne ističu se po visini načinjenih troškova. IDS-ov predsjednik Boris Miletić nije naplatio troškove puta do sabornice, dok su Tulio Demetlika i Giovanni Sponza prikazali očekivane iznose.

Demetlika je potrošio 57 tisuća kuna (od čega 19.300 kuna otpada na stanarinu), dok je Sponza imao troškove od 42 tisuće kuna (za stan je dao 19.400 kuna).

SDP-ov zastupnik iz Pule Peđa Grbin primio je za troškove života i putovanja 62 tisuće kuna (stanarina ga je koštala 19 tisuća kuna, dok je naknada za odvojeni život iznosila 5403 kune). Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, imao potrošnju u sličnim okvirima - ukupno 52.766 kuna - od čega na stanarinu otpada 19.300 kuna, za odvojeni život primio je 5500 kuna, dok su ostalo razni putni troškovi. 

HDZ-ov Anton Kliman trošio je gotovo identično - 52.125 kune uz podjednak iznos (19.425 kuna za stanarinu) kao i drugi zastupnici.

Nezavisni zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin imao je troškove od 7.336 kuna, od čega najviše otpada na naknadu za odvojeni život - 5.500 kuna. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter