Miletić posjetio Dnevni centar za rehabilitaciju i prihvatilište za beskućnike


U povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa gradonačelnik Boris Miletić danas je posjetio Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda, a odmah potom i Prihvatilište za beskućnike u Valturskoj ulici. Tom prigodom korisnike obje ustanove darovao je prigodnim slatkišima i darovima.

U Dnevnom centru na Verudi, u pratnji ravnateljice Centra Lorette Morosin, obišao je tamošnje prostore u kojima se provodi dijagnostika, rana habilitacija i rehabilitacija djece, mladeži i odraslih osoba s motoričkim poremećajima, intelektualnim poteškoćama, poremećajima pažnje i koncentracije, oštećenjem govora te drugim posebnim potrebama iz cijele Istre.

Nešto kasnije sretan i blagoslovljen Uskrs zaželio je i korisnicima prihvatilišta za beskućnike, a ugostile su ga predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić i voditeljica prihvatilišta Helena Babić. Kako je rečeno, u prihvatilištu je trenutno smješteno 13 osoba kojima je na raspolaganju 300-tinjak kvadrata podijeljenih na mušku i žensku sobu i dva odvojena sanitarna čvora, dnevni boravak, vešeraj i uredska prostoriju te 600 kvadrata dvorišta.

Kako je istaknuto, prihvatilište slavi petu godinu postojanja i kroz ovu je ustanovu dosad prošlo više od 70 osoba. Od lani sudjeluju u novom trogodišnjem projektu Ministarstva socijalne skrbi po kojem dobivaju po 200 tisuća kuna godine. Svake godine 20 posto tog novca mogu uložiti u zgradu, što oni i čine jer zgrada vapi za ulaganjima, pa su tako urediti prostore i likovnu radionicu, dok ostatak troše na brojne aktivnosti koje imaju s korisnicima od psihosocijalne pomoći do osnaživanja u zajednici. Trenutno rade na likovnoj radionici prigodne uskrsne čestitke koje će i prodavati na štandu na tržnici da bi namaknuli dodatna sredstva za rad s korisnicima. Plan je uložiti i u zgradu jer su potrebe za smještajem beskućnika sve veće, ali prvo mora zgrada u vlasništvu države prijeći u ruke Grada, a prihvatilište ishoditi licencu i tada bi kapacitete povećali na 20 korisnika. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter