Miletić poručio Plenkoviću: Suzdržite se od retorike nacionalizma i isključivosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na početku 53. sjednice Vlade premijer Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja, pa tako i na jučerašnji posjet Istri, ocijenivši da će darovanje pulske Ville Idole Porečkoj i Pulskoj biskupiji pridonijeti očuvanju hrvatskog identiteta u Istri, a na što je oštro reagirao predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Neprimjereno

Naime, kako je službeno objavila Vlada na svojim internet stranicama premijer se "osvrnuo i na svoj jučerašnji posjet Istri, zajedno s ministrima Tolušićem, Božinovićem i Goranom Marićem. Sukladno odluci Vlade sa sjednice održane u Kninu, potpisali su sporazum o darovanju Vile Idole u Puli Pulskoj i Porečkoj biskupiji, čime je to pitanje dobilo rješenje koje se tražilo više desetljeća. Predsjednik Vlade uvjeren je da će ova odluka pridonijeti očuvanju hrvatskog identiteta, kulture i vjere u Istri".

"Ovim putem želim reagirati u ime IDS-a na potpuno neprimjerenu izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji je na današnjoj sjednici Vlade poručio da će darovanje pulske Ville Idole Crkvi pridonijeti jačanju hrvatskog identiteta Istre.

Kao prvo, želim podsjetiti premijera da je Istra sastavni dio Hrvatske i da samim time bitno doprinosi cjelokupnom hrvatskom imidžu i identitetu. Spomenut ću ovdje samo ogroman doprinos istarskih branitelja u Domovinskom ratu, doprinos Istre ukupnom hrvatskom gospodarstvu te činjenicu da su građani Istre najuredniji platitelji poreza u državi. Pozitivan doprinos Istre imidžu Hrvatske, bilo da se radi o izvrsnosti u turizmu ili promoviranju naprednih demokratskih vrijednosti, je nemjerljiv. To je za nas patriotizam. Nacionalističke parole nisu.

Multikulturalnost

"Kao drugo, iskreno se nadam da premijer Plenković nije htio sugerirati kako 'Istra nije dovoljno hrvatska'. Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti, multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji. Takva retorika izravno negira sve vrijednosti ujedinjene Europe i šalje uznemirujuću poruku svim građanima, a pogotovo pripadnicima naših nacionalnih manjina. Apeliram na premijera da izbjegava retoriku nacionalizma i isključivosti te da se umjesto toga, zajedno sa svojom Vladom, potrudi da ključne odrednice istarskog identiteta, poput otvorenosti, uključivosti i suživota, konačno zažive u cijeloj Hrvatskoj", poručio je Miletić u svom priopćenju.

Rezimirajući svoj posjet Istri premijer je na sjednici Vlade istaknuo "kako je vodio izvrsne razgovore s predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti, kao i s hrvatskim ribarima u vezi s trenutnom situacijom u kontekstu arbitražne presude koju Hrvatske ne prihvaća. Sastanci su održani uoči nastavka razgovora sa Slovenijom oko rješavanja otvorenog pitanja granice.

"Razgovori su bili vrlo korisni. Mi smo naravno dali poruku podrške, ohrabrenja i normalnosti rada i ribarenja svim našim ljudima koji žive na području Savudrije i Umaga", poručio je predsjednik Vlade. (S. PERŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter