Miletić: Ponosni smo na doprinos istarskih branitelja

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Jedan od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti - 5. kolovoza, kada je Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i godišnjica vojno-redarstvene akcije "Oluja", ni u jednom hrvatskom gradu se ne obilježava svečanim mimohodom, kao što je to slučaj u najvećem istarskom gradu. Tako je bilo i danas, kada se više stotina branitelja iz cijele Istre - od Umaga, Poreča i Pazina, Rovinjštine, Labinštine, do Puljštine, te članovi njihovih obitelji, okupilo u Puli na petom mimohodu branitelja Istarske županije. Dio njih, s područja Poreča i Rovinja, na ovu je svečanost stigao brodom.

Program obilježavanja započeo je svetom misom u katedrali koju je predvodio vojni kapelan, velečasni Ilija Jakovljević, a nakon mise su položeni vijenci i zapaljene svijeće podno Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju te kod Spomenika hrvatskim braniteljima u parku Franje Josipa na rivi.

Točno u deset sati, uz zvukove sirena i crkvena zvona, svečani mimohod je krenuo iz Kolodvorske ulice. Predvođeni stjegonošama koji su nosili državni i županijski barjak, ratne stjegove jedinica koje su sudjelovale u ključnim akcijama u Domovinskom ratu, od najvećih kao što su 119. i 154. brigade, preko specijalne postrojbe policije Bak Istra, 35. inženjerijske bojne, postrojbe Vanga i ostalih jedinica te zastavama svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u pratnji Orkestra Grada Pule i pulskih mažoretkinja, sudionici mimohoda, ponosno uzdignutih čela, nastavili su do Arene. Krećući se dalje centrom grada, prošli su preko Giardina te svoj put završili u parku Doma hrvatskih branitelja gdje je za sve sudionike priređen prigodni kulturno-umjetnički program.

Nakon minute šutnje za sve poginule branitelje, sudionicima skupa se obratio predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Vinko Knez koji je svima čestitao 22. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja te zahvalio pulskim i županijskim čelnicima na odličnoj suradnji koju već godinama njeguju s Koordinacijom i braniteljima.

Skupu se potom obratio gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je istaknuo činjenicu da je Pula jedini grad koji ovaj važan datum obilježava svečanim mimohodom.

- Ponosan sam na način na koji obilježavamo ovaj dan, a da nam je to izuzetno važno pokazuje i činjenica da su se na ovoj svečanosti okupili saborski zastupnici iz Istre i gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina. Cijenimo sve ono što su svi  branitelji dali u borbi za oslobođenje Hrvatske i izuzetno smo ponosni na doprinos koji su dali branitelji iz Istre, kazao je Miletić.

Osim brojnih branitelja, članova njihovih obitelji, pripadnika civilnih udruga iz Domovinskog rata, načelnika i gradonačelnika istarskih općina i gradova, na svečanosti su bili i saborski zastupnici Tulio Demetlika, Anton Kliman i Silvano Hrelja dok je skup u ime Istarske županije pozdravio zamjenik župana Fabrizio Radin. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter