Miletić: Plenković pozitivno o problemu Uljanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zanimljivom i sadržajnom aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća govorilo se o potpisivanju sporazuma s Ministarstvom državne imovine o stavljanju u funkciju bivših vojnih zona, potom o izgradnji kanalizacijskog sustava u prigradskim naseljima, ali i samom središtu grada, kao i o dozvolama za početak rada Kaštijuna.

Zajedno očuvati simbol Pule

Raspravljalo se i o dovršetku i rokovima izgradnje obilaznice, te većoj posjećenosti klizališta nego lani, ali najveću pažnju privukla su dva najveća goruća pulska problema, kritične situacije u brodogradilištu Uljanik i NK Istra 1961. Na pitanje HDZ-ovog vijećnika Mirka Jurkića da iznese stav o problemima u Uljaniku gradonačelnik Boris Miletić pozvao je sve političke opcije da zajedno očuvaju simbol Pule, koji je odigrao krucijalnu ulogu za Pulu u prošlosti, kako u izgradnji višestambenih zgrada i igrališta te posebno školstvu.

- Riječ je o brodogradilištu koje gradi najsofisticiranije brodove, gotovo u cijelosti izvozi i cijeloj Hrvatskoj je u interesu zadržati takvu proizvodnju. Najveći problem Uljanika je što nema kvalitetnog sugovornika u državi. Znamo da jedino Uljanik nije saniran državnim novcem već je Grad svojedobno izdvojio 70 milijuna kuna kojim smo mogli urediti fasade i prometnice. Potom Uljaniku nije isplaćena realna vrijednost oduzetog pomorskog dobra i vjerujem da će konačno jedna HDZ-ova Vlada RH prihvatiti restrukturiranje Uljanika kako bi se spasio velik broj radnih mjesta i kooperanata. Razgovaram sa svima koji mogu pomoći, pa i premijerom Plenkovićem od kojeg sam zatražio razumijevanje i on se pozitivno izjasnio o ovom problemu, rekao je Miletić.

Vijećnik HSU-a Radenko Ognjenović, pak, naglasio je da trakavica s NK Istrom 1961 predugo traje i klubu prijeti gašenje te se zapitao da li je Grad Pula zatražio nezavisnu reviziju poslovanja kluba te da li se sredstva koja Grad daje za omladinski pogon namjenski troše. Miletić je podsjetio da se u privatizaciju išlo jer su uvijek bile dubioze i podizani krediti oko pulskog nogometnog prvoligaša, a da je Grad postao suvlasnik (37 posto), jer mu je država prebacila svoja potraživanja.

Nedostatak vizije u NK Istri 1961

- Od prvog dana privatizacije obavezali smo se financirati dio troškova isključivo omladinskog pogona jer Grad neće financirati profesionalni klub. Tražili smo, i dobili, financijske podatke omladinskog pogona i pokazalo se da su troškovi omladinskog pogona puno veći od sredstva koja Grad izdvaja. Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali klub je privatan, a Grad sredstva isplaćuje samo amaterskom sportu čime, smatram, štitimo interes građana i amaterskog sporta. Situacija s NK Istrom 1961 je zabrinjavajuća, nedavno sam od predstavnika Grada u Izvršnom odboru kluba Steve Muidže zatražio sazivanje izvanredne skupštine kluba gdje želimo čuti koja je sudbina kluba. Ne mogu ne priznati da su i prijašnji vlasnik, koji je podmetnuo leđa jer bi se inače klub ugasio, i sadašnji vlasnici uložili nemali novac u klub, ali čini mi se da je problem u nedostatku vizije i kvalitetnog menadžmenta, poručio je Miletić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter