Miletić: Ove godine nas čeka širenje obilaznice i gradnja bazena

Boris Miletić (D. ŠTIFANIĆ)
Boris Miletić (D. ŠTIFANIĆ)

"Godina koja je za nama sigurno je bila veoma izazovna jer nije lako stvarati nove vrijednosti u financijski ograničenim i rekao bih nesigurnim uvjetima, no sve u svemu 2016. godinu pamtit ćemo više po dobrome. Godinu smo okončali s pozitivnim financijskim rezultatom, što nam je svakako pokazatelj da smo na dobrom putu i što nam daje poticaj za sve buduće aktivnosti" rekao nam je u uvodu gradonačelnik Boris Miletić rezimirajući učinjeno u prošloj i najavljujući nove planove za ovu godinu.

Ne može veći bazen

- Nekoliko je značajnih događaja koji su obilježili 2016. godinu u našem gradu. Od većih infrastrukturnih projekata svakako bih istaknuo izgradnju multifunkcionalnog igrališta u Valdebeku i prvi uređeni skate-park u Rojcu. Prije turističke sezone uspjeli smo urediti i plažu na Hidrobazi, rekonstruirati Fontičku ulicu u samom centru i čitav niz drugih ulica. Jedan od većih kapitalnih projekata koji je u ovoj godini krenuo je i uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi, a nedavno je ishodovana i građevinska dozvola za gradnju gradskog bazena čija realizacija konačno kreće. Ove godine Pula je odabrana kao područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja te je za provedbu naših aktivnosti namijenjen indikativni iznos od 30,6 milijuna eura. Imali smo još jednu rekordu turističku sezonu s više od 1,8 milijuna noćenja u gradu, odnosno 15 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja nego lani. Tijekom godine održano je višu od tisuću različitih manifestacija, imali smo bogato kulturno ljeto uz niz kvalitetnih koncerata i manifestacija u našoj Areni, a kraj godine obilježen je zaista bogatim programom Prosinca u Puli.

Pojasnite još jednom zašto nije udovoljeno zahtjevima za 50-metarskim bazenom, pogotovo nakon što su prezentirane financijske projekcije kreditnog zaduženja?

- Grad Pula je samo u posljednje četiri godine izdvojio više od 100 milijuna kuna za razvoj sporta i podizanje kvalitete ukupne sportske infrastrukture. Dograđen je nogometni stadion Aldo Drosina, sportske dvorane na Velom Vrhu, na Stoji, talijanske škole, obnovljena je atletska staza na Verudi. Gradski bazen prvi je prioritet kad je sport u pitanju, a odluku o dimenziji bazena Gradsko vijeće donijelo je na temelju svih podataka relevantnih institucija i stručnjaka. Od samog početka cijeli je projekt osmišljen u suradnji s plivačkim klubovima, školama, vrtićima, udrugama osoba s invaliditetom i svim ostalim zainteresiranim za sportove na vodi. Na radnim sastancima usuglašene su želje i potrebe s realnim mogućnostima i danas imamo glavni projekt bazena koji će zadovoljiti potrebe svih onih skupina kojima je bazen i namijenjen. U sklopu projekta izgradit će se ukupno tri bazena: vaterpolo dimenzija 34x25 metara, multifunkcionalni veličine 25x10 metara te bazen za bebe. Izgradnji bazena pristupili smo racionalno i odgovorno, kao uostalom i kod izgradnje svih kapitalnih projekata. Izgradnja 50-metarskog bazena financijski nije održiva i tko god bi se u to upustio postupio bi vrlo neodgovorno. Nitko sretniji od mene da u Puli možemo izgraditi, ne jedan, već dva 50-metarska bazena no, moramo biti realni i odgovorni prema javnim gradskim financijama.

S obzirom da su programi gradnje i održavanja komunalne infrastrukture bazirani velikim djelom na komunalne doprinose i naknade, imate li saznanja o realizaciji projekta trgovačkog centra Max Stoja i hotela na Valkanama?

- Riječ je o velikim privatnim investicijama na čiju dinamiku realizacije kao gradska uprava ne možemo puno utjecati. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora između Grada Pule i Trgovačkog centra Max Stoja d.o.o. o izgradnji pristupne prometnice prema kamenolomu Max Stoja, gdje se planira izgradnja budućeg centra. Dakle, činimo apsolutno sve što je u našoj nadležnosti da bi stvorili sve pretpostavke za dobru poduzetničku klimu i sigurno poslovanje poduzetnika i gospodarstvenika.

Odabran je izvođač radova na nastavku proširenja obilaznice do Medulinske ceste, međutim, s izvođačem je potpisan okvirni ugovor da će se projekt realizirati u roku od dvije godine. Hoće li Grad imati sredstva da se ovaj projekt u ovoj godini i realizira?

- Za nastavak proširenja pulske obilaznice provedena je javna nabava za izvođača radova, a riječ je o investiciji vrijednoj nešto više od 20 milijuna kuna koja će sigurno krenuti u 2017. godini. Predviđeno je proširenje obilaznice od nekadašnjeg skretanja za Valmade do Medulinske ceste. Izgradit će se dvije prometne trake, biciklističke i pješačke staze, kompletna infrastruktura i uredit će se okoliš. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter