Miletić oštro osudio isticanje ustaških simbola u Kninu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić osvrnuo se na jučerašnju proslavu Oluje u Kninu. „U svoje osobno ime i u ime Istarskog demokratskog sabora najoštrije osuđujem seriju sramotnih incidenta koji su popratili obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu“, poručio je u priopćenju.

Dodao je da je poražavajuća činjenica da nitko nije reagirao na neprihvatljivo isticanje ustaških simbola i skandiranje ustaških pokliča na koncertu Marka Perkovića Thompsona, koji je bio prikazan uživo na Hrvatskoj radioteleviziji.

-U zemlji koja se posljednjih godinu dana suočava s erupcijom nacionalističkog ekstremizma, ustaštvo kao da postaje legitiman politički stav. To je izuzetno loše, sramotno i opasno. Siguran sam da građani Hrvatske znaju jako dobro razlikovati domoljubne vrijednosti od netrpeljivosti prema sugrađanima drugih vjera i nacija. Zbog toga ovim putem želim izraziti i svoje čuđenje činjenicom što nitko od državnih dužnosnika nije reagirao na te sramotne ispade i poručujem da IDS neće dozvoliti da takvo ponašanje prešutno postane dio prihvatljivog javnog diskursa! U modernoj i uljuđenoj europskoj zemlji kakva bi Hrvatska trebala biti, nema mjesta za govor mržnje i paljenje tuđih zastava, poručio je Miletić. 

Istaknuo je kako Danom pobjede i domovinske zahvalnosti slavimo jednu od najčasnijih pobjeda našeg naroda.  

-Umjesto da budemo veliki u slavlju, mi gledamo prizore kojih se svaki pristojan čovjek mora sramiti. Kao potpunu suprotnost događajima iz Knina, s ponosom mogu istaknuti jučerašnji mimohod u Puli na kojem su građani na dostojanstven način odali počast svim našim herojima i punog srca, bez najmanjeg incidenta, obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan Hrvatskih branitelja. Neka se nitko onda ne čudi kad kažem da Istra po civilizacijskim standardima izgleda kao svijet za sebe. Jučerašnji događaji, na žalost, nisu me demantirali, zaključuje Miletić. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter