Miletić: Odstupanjem od strateških planova narušavamo povjerenje u politiku

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić svoje je pitanje uputio premijeru Plenkoviću.

- U više navrata ste govorili o tome kako vratiti vjerodostojnost i povjerenje u hrvatsku politiku i vjerujem da bi ta nastojanja svaki zastupnik trebao podržati. U ovome domu, nažalost, često možemo slušati stranačka prepucavanja, no ima primjera kada ovaj dom jednoglasno donese zakon, ili određeni strateški dokument, što govori o postizanju općeg konsenzusa oko nekog pitanja. Upravo je na taj način, jednoglasno i uz opći konsenzus, donesena 2013. godine Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Vjerujem da je ta Strategija jednoglasno usvojena zbog toga što je u njenoj izradi sudjelovala cijela turistička struka, s namjerom kako bi se stvorio kvalitetan dokument o razvoju turizma, grane gospodarstva koja čini 18 posto ukupnog državnog BDP-a.

Kako dolazim iz Istre koja generira trećinu hrvatskog turizma, mislim da mogu s punim pravom svjedočiti, a to pokazuju i službeni podaci, da su tri godine od usvajanja Strategije itekako vidljivi rezultati koji se očituju kroz povećanje investicija u turizmu, povećanje zaposlenih u turističkom sektoru te kroz povećanje ukupnog turističkog prihoda. Pouzdajući se u ovaj dokument, koji je, ponavljam, donesen jednoglasno, naši su se turistički djelatnici zadužili kako bi ušli u nove investicije i poboljšali kvalitetu usluge.

Pitam se čemu onda služi donošenje strateških dokumenta u Saboru kada vidimo da nismo stigli ni do pola puta u realizaciji ove Strategije, a da se prijedlogom zakonskih izmjena ide dijametralno suprotno od onog što je Strategijom predviđeno. Jasno Vam je svima, govorim o povećanju PDV-a u turizmu, završio je Miletić svoje pitanje.

Premijer Plenković u svojem odgovoru zastupniku Miletiću nije dao konkretan odgovor o tome zašto se veliki dio porezne reforme radi preko leđa turističkog sektora, najkonkurentnije grane hrvatskog gospodarstva, već je odgovorio da je povećanje PDV-a na ugostiteljske usluge samo jedna od mjera porezne reforme i da je siguran da ove zakonske izmjene neće naštetiti turizmu.

- Mislim da će vrijeme pokazati tko je bio u pravu, započeo je Miletić svoju repliku na premijerov odgovor i dodao. Mi smo predložili porezno približavanje nama konkurentnih zemlja na Mediteranu, jer ako pogledate Španjolsku, Italiju, Francusku ili Portugal vidite da nitko od tih zemalja nema više od 10 posto PDV-a  u turističkom sektoru. Današnja stopa PDV-a u Hrvatskoj je 13 posto, a ovim predloženim zakonskim izmjenama i dizanjem PDV-a u ugostiteljstvu na 25 posto mi ćemo, kao zemlja, uprosječiti stopu PDV-a u turizmu na 17 posto.

Držim da će to značiti, prije svega, smanjenje kvalitete, otpuštanje dijela radnika te da nećemo uspjeti produljiti turističku sezonu. Ja bih, gospodine premijeru, bio najsretniji kada bih bio u krivu u vezi s ovim tvrdnjama, ali me upravo turistički djelatnici uvjeravaju na gore navedene činjenice.

Miletić je također naglasio kako turizam i ugostiteljstvo imaju izrazito veliki multiplikativan efekt na naše gospodarstvo i kada se govori o turizmu i ugostiteljstvu onda se mora razmišljati i o našim proizvođačima hrane, ribarima, proizvođačima maslinovog ulja i vina koji svoje proizvode mogu direktno izvoziti u našoj zemlji stranim gostima.

- Hrvatski ugostitelji osjećaju se prevarenima jer su vjerovali u ovaj visoki dom, u Strategiju razvoja turizma i sada s punim pravom smatraju da su izigrani. Teško ćemo vratiti povjerenje u politiku ako na ovaj način prelazimo preko strateških dokumenta koje smo jednoglasno usvojili, završio je Miletić svoje obraćanje u Saboru. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter