Miletić: Od Vlade tražimo jasnu odluku o porezu na nekretnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je IDS odlučno protiv novog poreza na nekretnine - čiju je odgodu najavio premijer Andrej Plenković - u toj će stranci pričekati da se Banski dvori izjasne o sudbini tog zakonskog rješenja. Nakon toga će i sami, u općinama i gradovima gdje imaju većinu i obnašaju vlast, odlučiti nastavljaju li prikupljati informacije potrebne za primjenu zakona o nekretninama koji na snagu stupa 1. siječnja 2018.

"IDS je decidirano protiv uvođenja tog poreza", kaže predsjednik te stranke Boris Miletić i objašnjava: "Prije nego što donesemo odluku o prestanku prikupljanja podataka od građana, zahtijevat ćemo od Vlade jasne odgovore. Ono što mogu garantirati je da će gradovi i općine kojima upravlja IDS, kao i do sada, sigurno pokazati veću odgovornost prema građanima od središnje vlasti. Uostalom, u Istri smo već dokazali da lokalne zajednice znaju i mogu efikasnije upravljati raspoloživim resursima. Zbog toga ću ponoviti - jedino održivo i racionalno rješenje je decentralizacija."

Nekoliko grešaka

Miletić upozorava kako je Vlada načinila nekoliko grešaka pri uvođenju poreza na nekretnine, koji je dio porezne reforme što je stupila na snagu početkom 2017. godine.

"Odgovorna država prije nego što odluči uvesti novi porezni teret građanima mora učiniti minimalno tri stvari. Kao prvo, morate biti apsolutno sigurni da ste s vaše strane smanjili sve nepotrebne rashode i da je sustav kojim upravljate maksimalno učinkovit. U tom smislu prije uvođenja novog tereta za građane, Vlada mora biti sigurna da je iskoristila sve druge raspoložive resurse kojima može puniti državnu blagajnu, poput stavljanja u funkciju neiskorištene državne imovine. Mislim da je nepotrebno reći kako Vlada to nije napravila. Ima bezbroj primjera gdje imovina u vlasništvu Republike Hrvatske predstavlja mrtav kapital jer država ne zna što bi s tim", navodi predsjednik IDS-a.

Napominje kako je odnos države prema vlastitoj imovini najvidljiviji upravo u Puli, te kako je neshvatljivo da umjesto brige za vlastitu imovinu, država najprije kreće oporezivati imovinu građana. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter