Miletic: Ocekujem Liculovu ispriku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Boris Miletic sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare da bi odgovorio na prozivanja i optužbe vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina Mauricija Licula oko dokumentacije vezane za izradu Urbanistickog plana uredenja lucice Delfin.

Konkretno, Licul ga je pozvao da pokaže odluku o imenovanju Marija Smilovica, kao predstavnika Društva arhitekata Istre, u gradsko povjerenstvo za obradu primjedbi pristiglih tijekom javne rasprave o prijedlogu tog UPU-a, te ocitovanje MO-a odbora Nova Veruda o tom projektu, ali ne onom iz 2008. godine, jer je taj projekt, koji je bio njima prezentiran, prema Liculovim rijecima, drugaciji od današnjeg.

- Imputira mi se da antedatiram dokumente, da varam gradane i iznosim neistine. Mogu reci da su jedini koji su plasirali neistine, i to prije ulaska u novi saziv vijeca, upravo bili oni s Nezavisne liste Plinija Cuccurina. Rekli su da smo im zabranili predizborni skup što smo dokazali da nije istina, potom da im je bilo onemoguceno davanje amandmana na proracun što dokazano takoder nije istina, a trece, glavni akter u toj prici nije u Puli ni živio, odnosno ubrzo nakon izbora vratio se tamo gdje je doista i prebivao, rekao je Miletic.

Naglasio je da je ispoštovao svu proceduru i da nije iskoristio zakonske ovlasti jer nije želio samostalno odlucivati u ovom projektu, vec je angažirao struku za što posjeduje korespondenciju. Dodao je da je jedan od osnovnih postulata ove gradske vlasti maksimalna transparentnost u radu zbog cega je i GONG ocijenio Pulu kao najtransparentniji grad u Istri i u samom hrvatskom vrhu.

Svi materijali dostupni su, kaže gradonacelnik, gradskim vijecnicima, novinarima i svima koji su tražili dokumentaciju i ugovore, sve im je dostavljeno ili dano na uvid. Elektronska pošta, pojasnio je, suvremeni je nacin komuniciranja putem koje cak i vijecnici te nezavisne liste traže izmjene dnevnog reda i šalju amandmane, a, uostalom, to dozvoljava i Uredba o uredskom poslovanju. Tako je stigla i odluka o imenovanju Smilovica.

Pojasnio je da je u GUP-u zacrtano donošenje gotovo 70 urbanistickih planova nižeg reda, što urbanistickih što detaljnih, medu kojima je i lucica Delfin, a od 2009. na snazi je i odluka Gradskog vijeca o pokretanju postupka izrade koja obvezuje ovu gradsku upravu. Ponovio je da je temelj za urbanizaciju tog podrucja upravo zahtjev mjesnog odbora ciji je predstavnik sudjelovao i u radu gradskog povjerenstva.

- Iako imam izborni legitimitet, poštujem takve odluke, a trebali bi i gradski vijecnici. Meni je obveza osigurati provedbu tog plana i dostaviti vijecu odluku o kojoj ce oni u konacnici odlucivati. Zato me gradani i placaju. Da je Liculu stalo do istine, mogao je dobiti sve te podatke. No, ako je to nacin njihova razmišljanja, i nacin kako bi se oni ponašali da su pobijedili na izborima, više govori o njima nego o meni.

Osim toga, ovakav nacin komunikacije služi iskljucivo radi politikantstva i ne doprinosi boljem življenju gradana Pule. Pa ipak, moja je obveza zaštititi dignitet Grada i ne želim govoriti neistine, nisam i necu. Ovi dokumenti demantiraju Licula i stoga ocekujem njegovu ispriku. Ne meni, nego ljudima koji casno obavljaju svoj posao. Istina uvijek izade na vidjelo, a politika ideala nikada nece biti slicna politici kapitala, rekao je Miletic.

Upitan ima li doista razlika izmedu projekta prezentiranog u MO-u 2008. godine i ovog današnjeg, gradonacelnik kaže da ne zna jer nije bio na prezentaciji u MO-u, ali da ce pitati Marija Smilovica. Dodaje, medutim, kako zna da je, upravo na traženje gradana, izgradenost, koja je GUP-om predvidena na 70 posto, a u projektu bila planirana 60 posto, danas smanjena na 50 posto.

Na pitanje zna li koja ce biti visina gradevina i broj stambenih jedinica, odgovorio je da je to predmet rasprave strucnih tijela, ali da je denivelacija terena 13 metara i da je zato potrebno da o tome odluci struka, a ne politika.

- U svakom slucaju, nije istina da ce se tamo dogoditi one visine koje su simulirane konstrukcijom. GUP-om su tamo predvidene još dvije trake obilaznice te trasa plinovoda, tako da tamo gdje je konstrukcija bila postavljena tijekom prosvjeda gradana sigurno nece doci gradevine niti ce biti naružene te vizure.

Stoga sam inzistirao da strucne službe pripreme presjek koliko ce se, prema projektu, visine gradevina odraziti na vizure tog podrucja, odgovorio je gradonacelnik te u konacnici obecao da ce se poštovati procedura, da ce svatko imati uvid u dokumentaciju, te da ce se svi planovi donijeti na Gradskom vijecu.


Podijeli: Facebook Twiter