Miletić o krizi vlasti: IDS neće dati povjerenje desnoj Vladi!

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"IDS nikad neće biti dio desne Vlade i još jedanput ću ponoviti – nećemo dati podršku HDZ-ovoj Vladi. Naše vrijednosti dijametralno se razlikuju.", naglasio je predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije u Puli povodom aktualne krize vlasti i medijskih nagađanja o stavu IDS-a u slučaju preslagivanja u Saboru. 

Predsjednik IDS-a istaknuo je kako je nakon nedavnih parlamentarnih izbora spominjanje još jednih izbora jako loše. - Uzimajući u obzir sadašnje rejtinge stranaka, ništa se neće značajno promijeniti u političkom spektru u Hrvatskoj ukoliko idemo u nove parlamentarne izbore. Vrlo je vjerojatno da ćemo opet imati istu situaciju. To je začarani krug. U svakom slučaju, situacija nije nimalo zavidna. 

- Žalosno je ovo što se događa, kao da se radi o nekoj vrsti autodestrukcije. Umjesto da idemo naprijed, oni koji vode zemlju rade sve kako bi je stopirali i unazadili, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić. 

- HDZ i MOST drugi put u godinu dana ruše vlastitu Vladu. A zemlja se nakon debakla prošle HDZ-ove i Mostove vlade konačno počela financijski stabilizirati. Još jedni izbori značili bi potpuni kolaps države, od financija do pitanja granica. Ne znam kome je to u interesu. Nakon velikih nestabilnosti u gospodarskom sustavu, dodatna nestabilnost i neizvjesnost u političkom sustavu je najgore što se Hrvatskoj može desiti u ovom trenutku, kazao je Miletić. 

Miletić je komentirao i izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Sabora Boži Petrovu. - Trenutno imate tri razriješena ministra koji su izgubili povjerenje premijera, a koji imaju povjerenje predsjednika Sabora. To znači da su blokirani i vlada i parlament, odnosno da imate potpunu blokadu države. Jedini način da se u ovom trenutku izađe iz te situacije je da se Petrovu izglasa nepovjerenje. To je jedini način da se krene prema rješavanju krize, naglasio je Miletić. 

Po pitanju podrške Vladi, Miletić je dodao kako „među 76 ruku potrebnih za izglasavanje novih ministara – ponovit ću to još jedanput – neće biti IDS! IDS neće dati povjerenje desnoj vladi! Ako ih nema, onda idemo na izbore. Što bi bilo jako loše za zemlju, ali barem znamo što nas čeka. Najgora opcija bila bi potpuna blokada institucija - jedna destruktivna pat pozicija – koja će se dogoditi ako u ovoj situaciji totalnog rata HDZ-a i Mosta, Petrov ostane na čelu parlamenta“. 

Upozorava kako je „obaveza svakog odgovornog čovjeka u ovoj situaciji biti racionalan i pokušati stabilizirati državu i institucije. U protivnom imate kaos i potpuni slom države. Valjda je svakom normalnom jasno što bi to značilo, od financijske likvidnosti do državne sigurnosti, pitanja granica itd.  Sada je najlakše histerizirati i krenuti u destrukciju i populizam, ali to je neozbiljno, besmisleno i krajnje neodgovorno.“. 

- Nismo jedni od onih koji samo gledaju kako rušiti, mislim da treba razmišljati kako graditi i kako činiti zemlju stabilnijom, kako krenuti u gospodarski rast, napomenuo je Miletić podsjetivši da će “kriza vlasti u Hrvatskoj utjecati na rješavanje problema na granicama te na skori početak turističke sezone od koje svi jako puno očekuju, jer turizam čini gotovo 20 posto hrvatskog BDP-a.“ 

Na upit novinara kako komentira poziv smijenjenog ministra Vlahe Orepića, koji je pozvao građane Hrvatske na akciju, predsjednik IDS-a je odgovorio da se to u demokratskim sustavima zove puč.  - Kad vas netko razriješi dužnosti, a vi ne želite napustiti tu dužnost, to se zove puč. Most je imao ministarstvo pravosuđa, unutarnjih poslova, sva sreća da nema ministarstvo obrane“.


Podijeli: Facebook Twiter