Miletić novi predsjednik IDS-a, Jakovčić počasni

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na 25. izbornom Saboru IDS-a u porečkom hotelu Parentium, nakon pune dvadeset i tri godine za novog je stranačkog lidera izabran dosadašnji potpredsjednik stranke i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Bez protukandidata, s obzirom da je jedni podnio kandidaturu, Miletić je nakon glasanja imao razloga za slavlje. Naime, gotovo jednoglasna odluka IDS-ovih delegata koji su pristupili glasanju može mu biti dodatni vjetar u leđa i potvrda dominacije u stranačkom vrhu. Od ukupno 273 delagata, na izbornom su saboru bila 243, od kojih tri nisu dala svoj glas za izbor Miletića na čelo stranke.

Glasanje je pokazalo jedinstvo stranke, ali i veliko povjerenje koje novi predsjednik uživa među članovima, a upravo je jedinstvo i stabilnost pojmovi koji su se kroz čitavo trajanje sabora najčešće čuli s pozornice.

Novi je predsjednik poručio kako stranka nikada nije bila jača zahvalivši svom prethodniku na velikoj hrabrosti i vizionarstvu.

- Nalazimo se na pola puta i puno je posla pred nama jer Istru vidim kao najrazvijeniju regiju u Europi. Naš regionalni identitet, antifašizam i multikulturalnost vrijednosti su koje nas određuju.

Poštujemo svoju tradiciju, a politički Zagreb često ne razumije Istru neovisno tko je na vlasti jer IDS je uvijek živio za narod. Istra je za nas sveti pojam i o Istri želimo odlučivati iz Istre, poručio je Miletić.

Kazao je da je IDS-u regionalni identitet svetinja te da se u to ne dira, dok autonomija, tvrdi, znači bolji život. Ustvrdio je da je svojevremeno bilo podjela u stranci, no one nisu ništa dobroga donijele rekavši da "u Istri taj korov ne raste".

Naglasio je da je članstvo u europskoj uniji velika šansa i dodatni motiv da svi članovi skupa zasuču rukave kako bi Jakovčić postao europarlamentarac.

- Cilj nam je da IDS ima svog zastupnika u EU Parlamentu, kazao je i otkrio kako će stranka podržati Ivu Josipovića u kandidaturi za predsjednika Republike, a cilj mu je ojačati i Klub IDS-ovih zastupnika u Saboru.

Na Miletićev prijedlog Sabor je Ivana Jakovčića koji je stranku vodio pune 23 godine i tako odradio šest mandata, proglasio počasnim predsjednikom.

On je poručio da je IDS uvijek bio i biti će čvrst.

"Samo jedna stvar se priznaje u politici, a to je pobjeda. Olimpijski duh prepuštamo drugima jer u politici je važno pobijediti", kazao je Jakovčić, rekavši da je posijana očekivanja pobjedničke koalicije na  parlamentarnim izborima 2011. godine nisu do kraja ispunjena.

- To moramo realizirati u naredne dvije godine koje su za nas godine upozorenja. Trebamo ozbiljno zaokrenuti trendove u zemlji ako želimo povjerenje građana. IDS je dao ton u europeizaciji Hrvatske, a identitet Istre više nitko ne može i neće izbrisati.

Zahvaljujući IDS-u Istra je danas prepoznatljiv politički pojam i mi vodimo ton u političkoj igri na Poluotoku i uvijek moramo biti spremni sami izaći na izbore iako će uvijek biti onih koji će nas blatiti, rekao je Jakovčić.

Prisutnima se obratio i istarski župan i novoizabrani potpredsjednik IDS-a Valter Flego koji je rekao kako politika danas postaje sve složenija, programi konkretniji, a birači sve zahtjevniji. Poručio je da se i stranka mora prilagođavati novim trendovima kazavši da stranku čine ljudi. Od novog vodstva očekuje da će znati odgovoriti na sve izazove kako bi zajedno mogli kreirati novu i kvalitetniju budućnost.

Za potpredsjednike su uz Flega izabrani i Renato Krulčić, Roberta Lakošeljac, Nivio Stojnić i Glorija Paliska Bolterstein. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter