Miletić: Nema dogovora s Plenkovićem, IDS je spreman za izbore

Bpris Miletić (M. MIJOŠEK)
Bpris Miletić (M. MIJOŠEK)

Politička drama koja se posljednjih dana odigrava u Hrvatskom saboru izazvala je reakciju svih parlamentarnih stranaka. Istarski demokratski sabor - čijeg se predsjednika Borisa Miletića posljednjih dana proziva zbog "dogovora" s predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejom Plenkovićem naglašava kako nikakvog dogovora nema, da će zastupnici te stranke glasati za smjenu dužnosnika iz Mosta i HDZ-a te da su spremni za nove izbore.

"Nije bilo dogovora s Plenkovićem. Mislim da je svim strankama desnice jasno da ne mogu računati na nas. Osim HDZ-a, tu dakako mislim i na Most, koji je još desnije od HDZ-a. IDS je sinonim za dosljednost u hrvatskoj politici i danas svi znaju da ne koaliramo s desnim strankama," kaže Miletić i dodaje kako neće podržati ministra Zdravka Marića, kao i da podržavaju smjenu i Bože Petrova i trojice potpredsjednika Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a.

Ne desnici

"IDS neće podržati stranke desnice, kao ni njihove kandidate - ni u Saboru ni u Vladi. To vrijedi i za potpredsjednike Sabora. Ministar Marić u ovakvom okruženju više ne može normalno obavljati svoju dužnost, a na Božu Petrova, koji smatra da treba ukinuti Istru kao zasebnu regiju i koji kao predsjednik Sabora odbija otići u Jasenovac, ne bih trošio riječi.

U IDS-u potvrđuju da ni možebitni novi predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, neće dobiti njihov glas.

"Ponovit ću, IDS je jedina stranka koja nikad nije koalirala s HDZ-om niti s bilo kojom drugom desnom strankom, na bilo kojoj razini. I to će tako ostati", kaže Miletić.

Predsjednik IDS-a kaže da se nisu, kako navode mediji, politički "udaljili" od SDP-a, ali da je ta stranka promijenila politiku.

"SDP se na prošlim izborima udaljio od lijevih liberalnih vrijednosti. Vidjeli smo kako je to završilo. To desničaranje i kalkuliranje vrijednostima nama je totalno neprihvatljivo. Samo upozoravam da se tako nešto ne bi ponovilo. Inače s predsjednikom SDP-a imam jako dobru komunikaciju", objašnjava Miletić.

Politički kaos

"Cijeli je sustav paraliziran. I to sve zbog nerazumne i destruktivne politike HDZ-a i MOST-a. Po drugi put u godinu dana su prouzročili politički kaos. Hrvatska je već dvije godine u stanju kolektivne histerije. Umjesto da se pripremamo za turističku sezonu, mi s turistima pred vratima i gužvama na granici imamo paraliziranu državu i u najboljem slučaju – nove izbore. Razuman čovjek ne može se načuditi destruktivnosti i primitivizmu hrvatske nacionalne politike", komentira Boris Miletić i kaže da očekuje kako će se u srijedu ili četvrtak situacija razbistriti.

"U svakom slučaju, mi smo spremni za izbore. Ovo sve skupa je žalosna situacija. Tješi me jedino što u cijelom tom nestabilnom okruženju, Istra predstavlja svojevrsni džep stabilnosti, sigurnosti i napretka," tvrdi predsjednik IDS-a Boris Miletić. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter