Miletić: Neka Zagreb, nakon Beča, uloži u izgradnju lukobrana u Puli

Boris Miletić i Tulio Demetlika (Dragan MATIĆ/ CROPIX)
Boris Miletić i Tulio Demetlika (Dragan MATIĆ/ CROPIX)

Vlada nije prihvatila amandmane zastupnike IDS-a na prijedlog Državnog proračuna za 2017. godinu, kojim se tražilo više sredstava za infrastrukturne projekte u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić u sabornici je obrazložio zašto se, u sedamnest amandmana na proračun Kluba zastupnika IDS - PGS - RI našao i zahtjev za financiranje rekonstrukcije lukobrana u Puli.

"Veliki lukobran u luci Pula izgrađen je još za doba Austrougarske monarhije i sa žalošću mogu konstatirati da doista najveći dio pomorske infrastrukture je upravo izgrađen u našem gradu odlukom Beča. Taj lukobran štiti veliko lučko područje, međutim on je doista u lošem stanju, te smo načinili potrebnu projektnu dokumentaciju kako bi rekonstrukcija samoga lukobrana bila fizibilna", pojasnio je zatsupnik Miletić.

Pojasnio je da je to daleko najveća građevina u Puli i jasno je kako to jedinica lokalne samouprave s mizernim proračunima i mrvicama koje se ostavljaju na lokalnoj razini samostalno ne može izgraditi. "Mislim da bi bio red da i politički Zagreb uvaži da je Istra dio Hrvatske, da je Pula veliki hrvatski grad i da uloži sredstva kako bi se lukobran sanirao, te da se na taj način narednih stotinjak godina zaštiti lučko područje i grad Pula", dodao je.

Uz taj amandman, Vlada i saborska većina odbili su i amandman Tulija Demetlika, koji je zatražio uređenje luke Rabac.

- Lučka uprava Rabac ima pripremljenu dokumentaciju s građevinskom dozvolom od 2006. godine. Znači, punih deset godina kandidiramo ovaj projekt, međutim, nikad nismo dobili za to pozitivno očitovanje. Ove godine upravo u turističkom Rapcu se dešava jedna od najvećih investicija od šesto milijuna kuna u razvoj turizma, a mi nemamo na tom dijelu obale jednu zaštićenu luku. Nautičari koji plove Kvarnerom nemaju jednu luku gdje se mogu skloniti. Smatramo da upravo javna infrastruktura mora pratiti i onu infrastrukturu gdje privatni sektor ulaže kako bi imali još bolje rezultate, objasnio je IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter