Miletić: Nećemo sjediti skršenih ruku i gledati kako Vlada kažnjava Istru

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Državni proračun za 2016. godinu neće u Istarsku županiju poslati niti lipe više nego što je predviđeno prijedlogom kojeg je Hrvatski sabor jučer izglasao. Amandmani što su ih podnijeli istarski zastupnici iz IDS-a i SDP-a nisu "prošli", bez obzira na njihovu utemeljenost, što je pobudilo političke strasti, te tvrdnje kako HDZ i njegovi partneri proračunski novac dodjeljuju prvenstveno sredinama gdje drže lokalnu i županijsku vlast.

Zastupnici IDS-a podnijeli su četiri amandmana na državni proračun, a odnose se na financiranje izgradnje Opće bolnice Pula, te financiranja rada i opremanje sveučilišta Jurja Dobrile. IDS-ovci su predložili da se u zdravstvo i obrazovanje prebaci novac - sveukupno 9.614.500 kuna - namijenjen Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

Građani zaslužuju više

- To je izuzetno nekorektno prema građanima Istre. Klub zastupnika IDS-PGS-RI odmah je reagirao na suludo ukidanje sredstava za sveučilište Jurja Dobrile te za općine iz unutrašnjosti Istre. Ogorčeni smo činjenicom da se Istru i njezine građane zakida za temeljne razvojne projekte. To je minimum kojeg Istra zaslužuje, s obzirom na višak od gotovo milijardu kuna koji uplaćuje državi na godišnjoj razini. Istra sudjeluje u punjenju državnog proračuna u značajnim postocima, međutim, kad se ta sredstva trebaju vratiti građanima, da bi se izgradili kapitalni objekti, iz proračuna se izdvajaju tek promili. Građani Istre zaslužuju da im se kroz realizaciju razvojnih projekata barem djelomično vrati višak koji su uplatili državi, komentirao je saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić.

 - Kada se gleda ovaj proračun, više je nego evidentno kako je jedan od kriterija za njegovo krojenje bila stranačka pripadnost lokalnih i županijskih vlasti. U posljednje četiri godine, SDP-ova koalicija pazila je da se svi dijelovi Hrvatske jednako razvijaju, bez obzira tko je gdje na vlasti. Ali, dolaskom HDZ-a i ta se politika mijenja, slaže se i SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Mi smo Vladi ponudili konkretna i vrlo razumna rješenja s ciljem da se, ako ništa drugo, sačuva dosadašnji standard. Međutim, Vlada je odgovorila vrlo iracionalno i vrlo nepravedno. Izdvojit ću samo jedan primjer: iako se plan Vlade temelji na korištenju EU fondova, pulskom su Sveučilištu drastično smanjena sredstva za EU projekte - od 605 tisuća kuna iz lanjskog proračuna, ove je godine ostalo samo 15 tisuća kuna, objašnjava Miletić.

Sveučilište je jako oštećeno

- Taj postupak jasna je poruka - država ne želi preuzeti svoje obaveze prema Istri i sav teret ponovno prebacuje na leđa lokalne samouprave. Prije nekoliko godina smo lokalnim proračunima sanirali brodogradilište Uljanik i pulsku bolnicu, dok su druga brodogradilišta i bolnice istog ranga sanirani sredstvima državnog proračuna. Sad se priča ponavlja. Ispada da nas se neprestano kažnjava zbog činjenice što smo najrazvijenija regija u Hrvatskoj. To je potpuno neprihvatljivo i sasvim sigurno nećemo sjediti skrštenih ruku, ističe Boris Miletić.

Devet proračunskih amandmana koje je podnio SDP-ov zastupnik Peđa Grbin također su odbačeni.

- Podnio sam amandmane koji se odnose na projekte u Istarskoj županiji. Riječ je o amandmanima na proračun za projekte u Puli, te hitnu pomoć u Umagu, kao i za financiranje europskih projekata Sveučilišta u Puli, koja su višestruko smanjena i tražili smo da se ona povećaju, kako bi Sveučilište moglo realizirati predviđene programe i pokrenuti nove. Vladajuća većina nije pokazala volju za pomoć tim projektima, objašnjava Grbin.

U državnom proračunu predviđena sredstva za Istarsku županiju iznose 384, 823 milijuna kuna, od čega 290 milijuna ide za koncesiju BINA Istri. Prošle godine je izvršenje državnog proračuna u županiji iznosilo 437 milijuna kuna, dok je projekcija za 2017. godinu 352 milijuna kuna. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter