Miletic: Ne mogu pomoci, prekršio bih odluke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog tjedna pisali smo o slucaju obitelji Repic. Mirjana (60) i Miro (66) 28 godina žive u gradskom stanu u Gladijatorskoj 20, blizu amfiteatra. Iako godinama ocekuju da im grad sanira krov, to do danas nisu docekali, a situacija postaje, kažu, gotovo dramaticna jer se u stropu doslovno otvorila rupa.

Na njihov upit može li im Grad konacno nekako pomoci, gradonacelnik Boris Miletic odgovorio je da putem raznih socijalnih programa ova obitelj ostvaruje gradsku pomoc, ali da je odgovor na pitanje njihovog stambenog zbrinjavanja ipak nešto složenije.

Tako su, primjerice, tijekom 2010. od Grada dobili ukupnu novcanu pomoc od 4.800 kuna, i to za pomoc umirovljenicima i pomoc za troškove stanovanja.

- Supružnici Repic bili su kod mene i u nadležnim strucnim službama više puta. Medutim, problem je što je tijekom prijave za dodjelu stanova njihova prijava bila za peteroclano domacinstvo i što su oni, na temelju bodovanja, došli na 50. mjesto konacne liste.

Ta je lista valjana do 2012., kada ce se raditi nova. Nažalost, njihov slucaj nije jedini u ovom gradu, ali je njihov problem i to što su oni u tom stanu bespravno, bez valjanih ugovora o posjedu nekretnine. S druge strane, Grad Pula dodjeljuje socijalne stanove iskljucivo na temelju liste prvenstva, i to je jedini kriterij kojeg se moram pridržavati.

Svjestan sam da je stanje njihovog stana ocajno, ali gradonacelnik ne može prema vlastitim osjecajima dodjeljivati stanove. Sada im ne mogu pomoci a da ne prekršim gradske odluke, rekao je Miletic te pojasnio da je onih 49 na listi prije obitelji Repic ostvarilo veci broj bodova ili zbog socijalnog stanja, godina, bolesti ili nekog drugog razloga.

Dodaje da je u Puli dosta stanova i bespravno zauzeto te su protiv nekih stanara pokrenuti i postupci za iseljenje. Medutim, kada ce netko dobiti stan, ne može sa sigurnošcu reci.

- Grad posjeduje odredeni broj stanova i kada se koji isprazni, biva dodijeljen novom korisniku. Stoga ne mogu reci da postoji neka prosjecna dužina cekanja na stan, kao ni broj stanova koje prosjecno dodjeljujemo u godini dana. To ovisi o pojedinoj godini, kaže gradonacelnik Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter