Miletić na obje liste najštedljivijih hrvatskih gradonačelnika

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Nekoliko hrvatskih internetskih portala prenijelo je jučer podatke analitičara s portala gradonačelnik.hr, koji su pročešljali podatke Ministarstva financija za 2014. godinu (za 2015. još nisu prikupljeni) i usporedili podatke o troškovima reprezentacije po gradovima po dva kriterija, u odnosu na broj stanovnika te na udio u proračunu. Na taj način dobili su top-liste deset najštedljivijih gradonačelnika po jednom i drugom kriteriju, a pulski gradonačelnik Boris Miletić, uz kolege iz Siska, Samobora, Kaštela i Zagreba, nalazi se na obje.

S obzirom na potrošnju proračunskog novca po stanovniku, najštedljiviji gradonačelnik u Hrvatskoj je gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak, koji je, pišu analitičari portala, i imao najmanje novca na raspolaganju, tek 7,65 milijuna kuna, od čega je u 2014. za reprezentaciju potrošio 14.212 kuna, odnosno 2,3 kune po glavi stanovnika. Iza njega nalazi se gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, na trećem je mjestu gradonačelnik Donjeg Miholjca Zoran Kovač, a četvrti je prvi čovjek grada Kaštela Ivan Udovičić. Prvi čovjek Zagreba Milan Bandić našao se na petom mjestu, a pulski gradonačelnik Boris Miletić, našao se na devetom mjestu s 4,2 kune po stanovniku za reprezentaciju, odnosno 243 tisuće kuna iz proračuna teškog 365,9 milijuna kuna.

Po kriteriju udjela u proračunu lista je ponešto izmijenjena. Pritom je najštedljiviji bio gradonačelnik Pazina Renato Krulčić koji je na reprezentaciju potrošio tek 40.874 kuna, što je 0,056 posto pazinskog proračuna koji je u 2014. godini iznosio 73,4 milijuna kuna. Iza Krulčića dolazi najštedljivija gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, koja je za potrebe reprezentacije potrošila tek 0.074 posto proračuna. Pulski gradonačelnik, pak, na ovoj je listi na petom mjestu jer je, prema izračunu s gradonačelnik.hr-a, potrošio 0,088 posto proračuna na reprezentaciju. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter