Miletić: Muzil će biti temelj nastavka razvoja Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskom narodnom kazalištu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj je obilježen Dan oslobođenja Pule i Dan Grada Pule. Uz vijećnike i gradsku upravu svečanosti je prisustvovao županijski vrh, gospodarstvenici, sportaši, predstavnici vjerskih institucija, vojske i policije, državnih uprava, i antifašističkih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te istarski gradonačelnici i načelnici općina, odnosno predstavnici gradova pobratima poput Pećuha, Sarajeva, Banja Luke, Čabra, Kranja, …

Svečanost je započela prisjećanjem na povijest, antifašistički otpor koji je u radničkoj Puli započeo 1919. godine i koji se nije želio kasnijih godina pokoriti talijanskoj fašističkoj čizmi. Općenito, svi govornici na svečanosti u prvi su plan isticali antifašizam i njegove vrijednosti kao temelj za daljnji život Pule.

- Pula je otvoren i tolerantan grad u kojem se cijeni svaki pojedinac i prava svakog čovjeka. Jedinstvo i različitost naše su najveće blago, a to su nam osigurali naši djedovi i očevi koji su među prvima u Europi ustali protiv fašizma. Mi nastavljamo slijediti vrijednosti koje su nam ostavili i Pula nikad neće dozvoliti da se zaboravi taj dio njene povijesti. Antifašisti su nam omogućili slobodu i zajedništvo, a u Domovinskom ratu ta je sloboda sačuvana, rekao je otvarajući svečanost predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Robert Cvek.

Uslijedio je kratki film o dostignućima Pule u prošloj godini, među kojima se, uz neizostavnu izgradnju plinovodne i vodovodne mreže po gradu, te Kaštijuna i poboljšanja energetske učinkovitosti, ističu velika ulaganja u kanalizacijsku mrežu i kanale odvodnje, te novi četverotračni ulaz u grad. Okupljene se podsjetilo da trećina gradskog proračuna odlazi za društvenu namjenu, a da su štinjanski festivali Outlook i Dimensions, te Visualia i filmski festival, od Pule učinili grad festivala i brojnih manifestacija.

- U tri tisuće bogatoj povijesti današnji je dan zasigurno među najznačajnijim za Pulu jer je prije 70 godina oslobođena od fašizma i krenula je izgradnja iz temelja. Tada su nam antifašisti ostavili duh tolerancije i otvorenosti po kojima smo poznati i nećemo odustati od vrijednosti koje su jedini moralni kompas uslijed događanja koja se dešavaju u Hrvatskoj, rekao je u uvodu svog obraćanja gradonačelnik Boris Miletić, da bi se potom okrenuo suvremenijim temama.

- Bez vizije nema bolje sutrašnjice. Prije devet godina Pula je bila drugačija, a zbog tadašnje vizije sada je jedan, za život i poslovanje, od najprivlačnijih gradova u Hrvatskoj, što je potvrdila i nedavno Forbesova lista. Unatoč izazovima krize uspjeli smo ostvariti zacrtane ciljeve za kvalitetniji život, a posebno se ističe 240 milijuna ulaganja u kanalizacijski sustav i 92 milijuna kuna ulaganja u novu plinovodnu mrežu. Konačno je počela i izgradnja nove bolnice, a turističke sezone su nam svake godine rekordne. Muzil će biti glavni temelj nastavka razvoja Pule, to je budućnost grada koja će osigurati nove investicije i radna mjesta, te 365 dana u godini biti dio grada pa me zato raduje da će Ministarstvo turizma uskoro raspisati natječaj za Muzil, poručio je Miletić.

I istarski župan Valter Flego naglasio je važnost antifašizma, te istaknuo da se Pula planski i sustavno razvija.

- Infrastruktura je preduvjet razvoja, ali Pula ulaže i u ljude. Vidi se hrabrost i odlučnost jer nikada se nije toliko kopalo po Puli kao u posljednje vrijeme. Vjerujem da možemo zajedno Pulu i Istru učiniti još boljom za život, poručio je župan, dok je zamjenik ministra turizma Daglas Koraca istaknuo rekordno povećanje od osam posto pulske prošlogodišnje turističke sezone.

Svečana sjednica Gradskog vijeća tradicionalno je okončana uručenjem najviših javnih nagrada najzaslužnijim pojedincima i trvtkama. Nagrada je otišle u ruke Karlu Radoloviću, Grb grada Pule timu Svjetlećih divova, a povelja Arenaturistu.(Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE
 


Podijeli: Facebook Twiter