Miletić: Možemo ostvariti veći broj mandata nego na zajedničkoj listi

Boris Miletić (M. ANGELINI)
Boris Miletić (M. ANGELINI)

Predsjednik stranke Boris Miletić komentirao je jučer odluku stranke Savjeta stranke da IDS na izbore ne ide u SDP-ovoj koaliciji već da u 8. izbornoj jedinici to učini u suradnji s Primorsko-goranskim savezom. Naime, dan ranije Savjet IDS-a jednoglasno je odlučio odbiti koaliciju sa SDP-om nakon što nisu dobili odgovore o programskoj decentralizaciji zemlje te nastavku izgradnje Ipsilona, pa je IDS odlučio na izbore izaći izvan nekadašnje Kukuriku koalicije.

- Izuzetno sam zadovoljan atmosferom na samoj sjednici Savjeta IDS-a, bila je izuzetno pozitivna i jednoglasno je donesena odluka o samostalnom izlasku na predstojeće izbore, odnosno u koaliciji s Primorsko-goranskom strankom. Ovu odluku smatram apsolutno ispravnom jer smo sagledali sve mogućnosti. Građani su na prvom mjestu, kazao je Miletić.

- Od početka gradimo stav da koalicija s našom strankom treba biti na programskoj osnovi. Nama je bitan sadržaj, a ono do čega prije svega držimo je program decentralizacije zemlje. Držimo da je Hrvatska previše centralizirana te treba spustiti ovlasti, ali i odgovornost, na regionalnu i lokalnu samoupravu, jer je ona najbliža građanima, kako bi bili još učinkovitiji i efikasniji., smatra predsjednik IDS-a.

O tome hoće li se IDS nakon izbora odlučiti na koaliranje s pobjednikom, predsjednik IDS iznio je jasan stav da će ih i tada zanimati isključivo program decentralizacije te da ni u kom slučaju IDS neće koalirati s budućom vladom u slučaju pobjede HDZ-a na izborima.

- Koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir, ali sa strankama lijevog liberalnog centra otvoreni smo za suradnju. Ali na temelju sadržaja programa i politike. Dakle, ukoliko buduća lijevo orijentirana vlada bude željela ići k centralizaciji Hrvatske, što se pokazalo u prethodnom razdoblju, tada IDS neće u njoj sudjelovati. Ukoliko bude vlada lijevog liberalnog centra željela, poput uspješnih europskih zemalja Švicarske, Njemačke i Danske, ići ka decentralizaciji, tada IDS želi itekako sudjelovati i dati svoj obol. Mislim da smo u ovom mandatu u resorima kojima smo upravljali, a to su turizam i cestogradnja, pokazali i dokazali da znamo činiti stvari na bolje u zemlji, najavljuje Miletić.

S obzirom na veći broj lista lijevog liberalnog centra koje će se kandidirati na izborima, pogotovo u 8. izbornoj jedinici, postoji bojazan da bi se glasovi "lijevih" birača mogli raspršiti, ali Miletić smatra da će se dogoditi upravo suprotno.

- Određene kalkulacije govore u prilog tome da možemo u 8. izbornoj jedinici ostvariti veći broj mandata lijevog bloka nego što bi to bilo s jednom zajedničkom listom. IDS ima stabilno biračko tijelo i ne da se neće raspršiti glasovi našoj stranci, nego u savezu s PGS-om možemo dodatno privući birače, neke glasove koje IDS ne bi inače ostvario. Stoga, vjerujem da će u konačnici broj mandata koji će biti orijentirani na lijevi liberalni centar biti veći nego da se kandidirala jedna zajednička lista, zaključio je predsjednik IDS-a. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter