Miletić može naći bolju lokaciju za džamiju

Damir Kajin i Frane Milat (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin i Frane Milat (M. MIJOŠEK)

"Nemam ništa protiv džamije, ali moramo dozvoliti građanima da kažu svoje mišljenje i ne može se cijeli projekt provoditi na način da se građanima servira kada je već sve gotovo.", rekao je predsjednik pulske organizacije Istarskih demokrata Frane Milat na današnjoj konferenciji za novinare.

- Moramo odlučiti hoće li neposredna demokracija biti i dalje samo dimna zavjesa politikanstvu i različitim političkim igrama ili stvarna želja da se u suradnji s građanima i nadležnim mjesnim odborima doprinese razvoju. Hoće li naši predstavnici po mjesnim odborima uistinu dobiti neku težinu ili će i dalje ostati tek slaba linija obrane demokratičnosti i otvorenosti gradske uprave, komentirao je Milat.

Na istu se temu osvrnuo i predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin kazavši da u Istri nitko ne smije biti protiv slobodnog izražavanja vjerskih osjećaja.

- Da bi ta sloboda bila potpuna, vjernicima treba omogućiti gradnju njihovih crkvi, džamija, sinagoga. No treba razumjeti i građane Valmada koji imaju pravo na svoj stav. Niti jedan grad u Hrvatskoj nema toliko slobodnog prostora kao što ga ima Pula, doduše velik broj tog prostora je u vlasništvu MORH-a. Uvjeren sam da s jednim telefonskim pozivom premijeru Milanoviću ili ministru obrane Kotromanoviću, gradonačelnik Pule može riješiti i pronaći daleko primjereniju lokaciju za Islamski centar od ove koja se sada nudi, kazao je Kajin, naglasivši da za svoje nekretnine, u pravilu preuzete od države, lokalni političari prostorne planove prilagođavaju u trenu, pa stoga ne vidi razloga zbog čega se ne razmisli i o nekoj boljoj lokaciji za budući Islamski centar.

"Vidla krava da se konj potkiva, pa i ona digla nogu", slikovito se izrazio Milat, pak, komentirajući najnoviju inicijativu mogućeg raspisivanja referenduma vezanog uz izgradnju termoelektrane Plomin C na ugljen. Milat tvrdi da je Istarska županija odavno imala sve pretpostavke da među prvima organizira izjašnjavanje građana po tom pitanju, dodajući da se sada to čini kada su lokalne vlasti došle "do zida", odnosno nakon što se dogodio referendum u Pločama. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter