Miletić: Moramo osigurati novac za čišćenje ulica

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Prema prijedlogu gradske uprave na sjednici pulskog Gradskog vijeća u ponedjeljak na dnevnom redu naći će se gradski proračun za 2015. godinu u visini od 345,3 milijuna kuna, koliko su planirani sveukupni prihodi. Ukupni rashodi planirani su, pak, u iznosu od 337,6 milijuna kuna, dok su 7,7 milijuna kuna izdaci iz računa financiranja. Kako je pojašnjeno, prihodi se najvećim dijelom planiraju puniti prihodom od poreza u iznosu od 143,4 milijuna kuna, odnosno 41,5 posto prihoda.

Proračun će puniti i prihod od imovine koji je planiran na 32,2 milijuna kuna što je nešto manje od deset posto proračuna, dok će prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada iznositi gotovo sto milijuna kuna, odnosno 29 posto proračunskih prihoda.

Od tog ukupnog iznosa Grad Pula planirao je svoje prihode u iznosu od 290 milijuna kuna, dok će 55,2 milijuna ići na proračunske korisnike. Od gradskih prihoda koji su dakle 290 milijuna kuna, namjenski prihodi iznose 118 milijuna kuna, a nenamjenski gotovo 172 milijuna.

Prihodi od poreza obuhvaćaju prihode od poreza i prireza na porez na dohodak, poreza na imovinu te poreza na robu i usluge, a planirani su u iznosu od 143,4 milijuna kuna. Točnije, porez i prirez planirani su u iznosu od 119,3 milijuna kuna. Upravo ovim prihodima Grad Pula namjerava nadoknaditi sredstva na prihodovnoj strani zbog uvođenja novih poreznih reformi Vlade RH, što je izazvalo velike kritike Puljana. Kako stoji u pojašnjenju prijedloga proračuna "prihodi od poreza na dohodak planirani su u manjem iznosu u odnosu na 2014. godinu zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak povećanjem osobnog odbitka i izmjenama poreznih razreda. U planirane prihode uključen je i povećani udio Grada u navedenom prihodu kao i povećanje stope prireza."

Gradonačelnik Boris Miletić navodi da će zbog porezne reforme koja se odnosi na nov obračun poreza na dohodak, a koju je Vlada RH usvojila od 1. siječnja 2015. godine sve općine, gradovi i županije ostat će bez značajnih sredstava, prema nekim procjenama bez 1,8 milijardi kuna i svakako da će se posljedice biti dalekosežne. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter