Miletic: Koliko para, toliko muzike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na terasi Zajednice Talijana u Circolu jucer je u vecernjim satima održana prva javna tribina "Vi pitate, Boris odgovara", odnosno susret gradana s gradonacelnikom Borisom Mileticem. Odaziv je bio dobar, a pretresene su gotovo sve važnije gradske teme - od komunalnih i infrastrukturnih problema do aktualnog projekta "Brijuni rivijera".   

Pocelo se kratkim izlaganjem gradonacelnika koji je naveo sve ono što su ucinili u dvogodišnjem mandatu, ali i ono što još treba napraviti, a uslijedila su pitanja i sugestije gradana. Jedno od prvih pitanja je bilo tko je ovlastio odredeni odvjetnicki ured da utjeruje dug za parking, odnosno zbog cega samo oni zaraduju, a ne Pulaparking, koji dobiva samo dio naplacene kazne. Miletic je odgovorio da ga žalosti kada se moraju provoditi represivne mjere, no da se propisi moraju poštivati jer tada ne bi bilo potrebe za nepopularnim mjerama.

Prometna problematika u Ulici Castropola bilo je jedno od sljedecih pitanja, a gradane je zanimalo i zbog cega ne mogu pecati uz pulsku obalu. Miletic zasad ne zna koje je najsretnije rješenje za Castopolu, a što se tice pecanja, kazao je da mu je žao što je tako, no da ribarenje uz obalu reguliraju pravilnici koji propisuju gdje se može, a gdje ne to raditi. Dodao je, medutim, da ce se taj problem riješiti izgradnjom procistaca, a da ce u meduvremenu pokušati nešto dogovoriti s Luckom kapetanijom.

- Jeste li svjesni cinjenice da vas Istrijani više ne žele na vlasti. Što cete poduzeti u vezi s tim?, bilo je jedno od pitanja gradana. Miletic je kratko odgovori da ce izaci na izbore pa neka gradani odluce. Raspravljalo se potom o problematici oko realizacije programa Udruge e-Artist. Predsjednik udruge je, medu ostalim, optužio gradonacelnika da namjerno zabranjuje njihove programe, na što je ovaj odgovorio da ništa nije na osobnoj razini. Dodao je da demokracija nije anarhija te da se svi moraju pridržavati utvrdenih pravila, poput predaje programa na vrijeme.



Pokrenulo se potom pitanje postavljanja telekomunikacijske antene u naselju Monte Magno, kojoj se tamošnji stanovnici oštro protive.

Gradonacelniku su jucer ponovili da je antena postavljena bespravno i suprotno odredbama koje jasno kažu na kojim mjestima se ne smije postavljati. Miletic im je odgovorio da je Grad ucinio što može, a to je da su poslali prijavu gradevinskoj inspekciji koja je jedina nadležna za njezino uklanjanje. Dodao je da se operater koji je postavio antenu nije obratio Gradu te da oni nikom nisu izdali odobrenje za njezino postavljanje.

Jedno od sljedecih pitanja bilo je o projektu "Brijuni rivijera", odnosno zbog cega se tako žuri s projektom te zbog cega o tom pitanju nije organizirana široka javna rasprava.

- Vi ne slušate ljude ovog grada. Pa što cemo ostaviti našoj djeci i unucima, rekao je Vlado Šegon te je postavio pitanje i o UPU-u Delfina, odnosno kada ce mještani dobiti visinske presjeke u odnosu na obilaznicu. Miletic je kazao da itekako sluša gradane Pule te da je ponosan što ih sve može pogledati u oci.

Napomenuo je da su upravo gradani izabrali svoje predstavnike u Gradskom vijecu koji zastupaju njihove interese te da tu cinjenicu treba poštivati. O projektu "Brijuni rivijera" Miletic ima dobro mišljenje. Kaže da ništa u tom projektu nije naglo, na njega se cekalo osam godina. Smatra da ce gradani imati višestruku korist, ponajprije nova radna mjesta, a uredit ce se dio grada koji sada propada.

- Što gradani imaju sada od pulskog obuhvata "Brijuni rivijere". Vec 20 godina ništa, rekao je gradonacelnik te se zapitao nije li vrijeme da se pocne raditi nešto, a ne samo kukati da nemamo novca. "Bez rada nema poreza, bez poreza nema proracuna, a svi ocekuju novac upravo iz tog proracuna", rekao je Miletic nakon cega se na terasi Circola prolomio pljesak. Zaredala su potom pitanja: Kada ce se urediti pojedini dijelovi grada? Zbog cega je potrošacka košarica najskuplja u Puli? Hoce li biti sluha za izgradnju pucke kuhinje? Hoce li hitna pomoc dobiti novu lokaciju i malo više proracunskog novca?

- Koliko para, toliko muzike, rekao je Miletic pokušavajuci gradanima docarati poteškoce po pitanju uredenja pojedinih dijelova grada ili zadovoljavanja potreba pojedinih institucija ili socijalnih skupina. Ipak, istaknuo je, za socijalna davanja godišnje Grad izdvaja 14 milijuna kuna te ce se za svu problematiku koja muci gradane naci kompromisno rješenje. (N. SOFTIC)




Vi pitate, Boris vara!
Ususret javnoj tribini "Vi pitate, Boris odgovara" diljem grada postavljeni su plakati kojima se pozivaju gradani da prisustvuju javnoj raspravi o problemima koji ih muce. No, nije trebalo dugo da se netko dosjeti te svoje nezadovoljstvo politikom gradonacelnika Borisa Miletica izrazi križanjem nekoliko slova, cime je zapravo odaslana sasvim drukcija poruka od one gradske vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter