Miletić: Jeftinim populizmom Most dodatno centralizira Hrvatsku

Pula je do danas ostvarila višemilijunske uštede - Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)
Pula je do danas ostvarila višemilijunske uštede - Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)

Ograničavanje plaća u općinama, gradovima i županijama, koje je Most nametnuo kao jedan od uvjeta za sklapanje koalicije s HDZ-om, tema je dana u hrvatskoj političkoj javnosti. Mogu li jedinice lokalne samouprave preživjeti s limitom od 15 posto prihoda na troškove zaposlenika, te što zapravo znači nova ultimativna Mostova politika, komentirao je Boris Miletić, pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a.

Pravo ime

- U politici stvari treba nazvati pravim imenom. Ovaj prijedlog je primjer političke sebičnosti i jeftinog populizma, što su uostalom proteklih dana potvrdili i brojni stručnjaci. Radi se o bahatom udaru na jedinice lokalne samouprave i dodatnoj centralizaciji zemlje. Tijekom izborne kampanje Mostu, kao i HDZ-u, bila su puna usta decentralizacije, a po završetku izbora odmah su udarili po gradovima i općinama. Mostovci su brzo zaboravili odakle su došli i čime su se bavili kao načelnici i gradonačelnici. Uzeti novac lokalnoj zajednici da bi ga spremili u državnu blagajnu je prije svega nekompetentno, a zatim i vrlo bezobrazno. Naime, sve općine, svi gradovi i županije u javnom dugu sudjeluju tek s nešto više od dva posto, a država s više od 97 posto. Jasno je, dakle, da lokalna razina nije nikakva kočnica gospodarskom razvoju već da je to centralna država u koju Most hoće navući još novaca i osiromašiti gradove i općine. Umjesto da odmah krenu u proces decentralizacije što je jedini ispravan put za Hrvatsku, oni predlažu besmislice koje nas vraćaju godinama unatrag.

Pulskog gradonačelnika upitali smo hoće li grad Pula smanjivati plaće svojih zaposlenika ili smanjiti njihov broj.

- Zahvaljujući mjerama štednje i racionalizacije poslovanja koje smo kao Grad pokrenuli još i prije izbijanja financijske krize, odnosno 2007. godine, danas je Pula jedan od najštedljivijih i najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. I podaci Ministarstva financija jasno pokazuju da je udio troškova plaća u odnosu na izvorne prihode već godinama ispod 11 posto gradskog proračuna.

Podsjećam, 2015. godine za dva posto smanjili smo osnovicu plaće svih zaposlenika gradske uprave i onih koji plaću dobivaju iz gradskog proračuna, a riječ je o 180 zaposlenika Grada i 420 zaposlenika u javnim poduzećima ili javnim ustanovama. Također, osnovica plaće u Gradu Puli nije se mijenjala još od 2010. godine.

Unazad nekoliko godina smanjili smo broj zaposlenih, uveli e-poslovanje i informatizirali smo kompletnu gradsku upravu čime smo troškove gradske administracije sveli na najmanju moguću mjeru zadržavajući visoku razinu transparentnosti. Među prvim gradovima smo u Hrvatskoj koji su objedinili postupak javne nabave i uveli lokalnu riznicu za sve proračunske korisnike čime smo do danas ostvarili višemilijunske uštede.

Odlični pokazatelji

Miletić kaže da je situacija izvrsna i u drugim istarskim gradovima koje vode IDS-ovi gradonačelnici.

- Istarski gradovi imaju odlične pokazatelje. Primjer smo dobrog i odgovornog upravljanja javnim sredstvima, o čemu možda najbolje govori rezultat velikog istraživanja transparentnosti proračuna i otvorenosti lokalnih jedinica, kojeg je proveo Institut za javne financije. Naime, u grupi najboljih gradova ocijenjenih s najvišom ocjenom redovno se nalaze istarski gradovi koji su uvijek u samom vrhu. Isto vrijedi i za pitanje štednje i racionalizacije troškova gradskih uprava. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter