Miletic: Javnim radovima pomažemo gospodarstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na uobicajenom neformalnom druženju s novinarima uz kavu pulski gradonacelnik Boris Miletic u cetvrtak je govorio o nizu dovršenih projekata i onima na kojima se radi, a koje je gradska uprava ostvarila u posljednjih mjesec dana.

Istaknuto je otvorenje gradskog stadiona Aldo Drosina, izgradnja komunalne infrastrukture, skori završetak proširenja škole na Verudi te veliki interes za izradu idejnog rješenja uredenja rive. No gradonacelnik je veliku pažnju posvetio i teškoj gospodarskoj situaciji koja se reflektira i na gradski proracun.

- Primjetan je znacajan pad prihoda od poreza na dohodak. Dok je u prva dva mjeseca prošle godine priljev tog poreza bio 21,6 milijuna kuna, ove godine u istom razdoblju bilježimo svega 16,9 milijuna kuna. Jasno je stoga kakvo je stanje našeg gospodarstva i cilj nam je pomoci mu da se iznova uzdigne.

Unatoc krizi, interes za naš program "Poduzetnik" je velik pa se naše gospodarstvo budi, a stižu i optimisticne najave iz Udruženja obrtnika, kaže gradonacelnik, koji nudi i model konkretne pomoci pulskom gospodarstvu.

- Lokalna samouprava gospodarstvu najviše podmece leda davanjem posla u javnim radovima. Grad ne može umanjiti PDV, utjecati na makroekonomsku politiku ili odnos valuta, ali u ovim teškim trenucima radovima na komunalnoj infrastrukturi dajemo posao, što je gospodarstvenicima trenutno najvažnije.

Ako nemaju posla, slijedi im kolaps pa smo kroz javne radove omogucili da njihovi strojevi ne stanu i dalje zapošljavaju ljude. Cak i kada se radi o podizvodacima na velikim projektima, smatra Miletic.

Spomenut je i sastanak gradonacelnika u Uredu državne uprave za upravljanje državnom imovinom, koji ce se održati za dva tjedna i na kojem ce Grad zahtijevati ustupanje ili zamjenu nekoliko bivših vojnih nekretnina, koje trenutno nisu u funkciji.

- Prvenstveno smo zainteresirani za Valelungu, gdje bismo prebacili vatrogasce i ostala komunalna društva, zatim za vojarnu Vladimir Gortan u Šijani koja zjapi prazna i devastirana je te bismo ju mijenjali za, primjerice, zgradu u Splitskoj ulici gdje su smještena državna tijela, a u gradskom je vlasništvu, kao i bivšu vojarnu u Sv. Polikarpu, kamo bismo smjestili poduzetnicki inkubator.

Imamo zahtjev i za zemljište bivšeg vojnog poligona gdje bi bila sportsko-rekreacijska zona, koje tražimo da se ustupi Gradu, javnoj ustanovi Pula sport ili nogometnom klubu da bi se tamo uredili tereni za trening, otkrio je teme sastanka Miletic. (G. ROJNIC)

Prosvjedi su bili mirni i dostojanstveni

- Legitimno je pravo svakoga da iznese svoje mišljenje i negodovanje u državi. Protivnik sam nasilja i zahvalan sam Puljanima što su na svojim prosvjedima bili mirni i dostojanstveni. Ipak, smatram da Vlada pada u Saboru, a mijenja se na izborima. Mogu samo poželjeti da se što prije odredi datum izbora jer nezadovoljstvo sve više buja i treba uciniti sve da se ta agonija što prije prekine, komentirao je Miletic aktualnu situaciju.


Podijeli: Facebook Twiter