Miletić: Jak IDS u Saboru za glas Istre u Zagrebu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

IDS-ov predsjednik Boris Miletić jedan je od medijski najtraženijih političara na nacionalnoj sceni. Nakon odluke Savjeta IDS-a da na parlamentarne izbore izađu tek u koaliciji s regionalnim Primorsko-goranskim savezom - a ne sa SDP-om i partnerima iz Kukuriku koalicije - učestale su analize mogućih posljedica za sve dosadašnje koalicijske partnere.

Svi su htjeli u koaliciju s IDS-om. Kako ste se odlučili baš za PGS?

- Taj interes je razumljiv. Kao prvo, IDS je najstabilnija parlamentarna stranka u Hrvatskoj. Kao drugo, pokazali smo veliku kompetenciju u resorima koje smo držali protekle četiri godine, prije svega mislim na turizam i cestogradnju. I kao treće, građani Istre nas prepoznaju kao vjerodostojne borce za interese Istre, kao stranku koja je u posljednja dva desetljeća najviše napravila za Istru i kojoj je, ako želite, sasvim sigurno najviše stalno do Istre. To je svim političkim strankama kristalno jasno.

Jesu li članovi Savjeta IDS-a bili podijeljeni po pitanju ove odluke?

- Odluka je donesena jednoglasno i meni je, kao predsjedniku IDS-a, posebno drago da je IDS još jedanput pokazao jedinstvo. Kad imate tako snažan zajednički motiv, a on je svima isti - Istra prije svega - onda je jasno kako je IDS svih ovih godina uspio ostati tako jak, homogen i što je najvažnije, dosljedan.

Postoji li mogućnost da postizborno koalirate s HDZ-om?

- Ne, apsolutno nikakva.

Očekujete li izbornu pobjedu?

- Istrijani su radišni, skromni, ali ponosni ljudi. Parafrazirat ću riječi dvojice naših članova. Jedan naš stariji član s Pazinštine je rekao da je u životu ponosan na tri stvari, prvo ča je Istrijan, drugo ča je antifašist i treće ča je član IDS-a. Drugi, na žalost nedavno preminuli, naš osnivač stranke iz Rovinja govorio je: "Bitno je da se o Istri odlučuje u Istri!"

Jak IDS u Saboru jedina je garancija da će se glas Istre čuti u Zagrebu. (Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU 19. RUJNA


Podijeli: Facebook Twiter