Miletic: Ja poništiti GUP necu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelniku Borisu Mileticu predocili smo prezentaciju koju su 2008. godine predstavnici rijecke tvrtke SBE (privatni investitor koji je narucitelj izrade Urbanistickog plana uredenja Lucica Delfin i vlasnik desetak posto cestica, op. a.) pokazali i žiteljima u Mjesnom odboru Nova Veruda, zajedno s kompjutorskom simulacijom izgleda novog dijela grada koji bi se ondje trebao urediti.

Ta je vizualna simulacija bila i razlog što su se žitelji predomislili o urbanizaciji tog dijela grada, zbog cega je i MO promijenio svoj stav te od pocetne namjene tog podrucja kao iskljucivo sportsko-rekreativne zone dozvolio da se ono GUP-om ipak urbanizira. Danas pak gradani tvrde da su dozvoljene vrijednosti gradnje daleko vece, kako postotak izgradenosti, tako i visina zgrada, te se smatraju izigranima.

- To je bila prezentacija jednog privatnog investitora i on je to po svojoj volji predstavio Mjesnom odboru Nova Veruda. Nisam u tome sudjelovao niti sam bio na toj prezentaciji. Drugo, ni o jednom prostornom planu, pa tako ni ovom, ne odlucuje neki mjesni odbor, nego Gradsko vijece. Nadalje, ovo su neke mogucnosti, varijante. Kada se govori o prostornom planu tu nema gradevina. Ako govorimo o toj lucici, govorimo o namjeni prostora i uvjetima gradenja, a ne gradevinama kao takvim i njihovom smještaju u prostoru.

Dakle, kada je ovo podrucje ušlo u GUP, dio je bio planiran kao gradevinsko podrucje, dio kao zona sporta i rekreacije, a dio kao sportska lucica. To su mu tri namjene. U GUP-u je navedeno koje su mogucnosti izgradnje, a to je 70 posto i visina gradevina 10 metara do vijenca. To su uvjeti gradenja, ustvrdio je gradonacelnik Miletic.

Na upit je li moguce da je to bila "udica" na koju su se gradani zakacili i u nekoliko dana promijenili mišljenje, zbog cega je MO formalno zatražio urbanizaciju tog podrucja imajuci na umu da ce to doista tako izgledati, gradonacelnik kaže da i dalje misli da je "jedan investitor nešto prezentirao".

- U Mjesnom odboru su najprije predvidjeli to podrucje kao dio za stanovanje, u svojoj službenoj bilješci barataju terminima P+3 i P+4, dakle predvidaju tri, odnosno cetiri kata na gradevinama i s tim su se složili. Nismo mi u Gradu to rekli, vec oni. Nismo rekli - tu ce biti tri kuce, tamo pet, okrenute na sjever ili jug. To GUP ne definira; cak ni ovaj plan, koji je detaljniji, to ne definira. Usto, mi cijelo vrijeme govorimo o nekim detaljima, ali ovaj je plan u izradi i tko meni daje za pravo definirati gdje ce što biti, ustvrdio je Miletic.

Na upit kako komentira to što cijelo vrijeme istice da iza svega stoji struka, a žitelji Nove Verude vele da se ona svela na Smilovica, koji je pak u dvostrukoj ulozi pa je cak odbio i primjedbe kolega, 13 urbanista, te onih iz Urbisa, odgovorio je da o Urbisu najbolje govori cinjenica da su oni izradivaci plana i da su dali prijedlog koji je išao u javnu raspravu.

- Istina je da su iz MO-a poslali mišljenje u kojem su sada izrazili svoje protivljenje takvoj urbanizaciji u tom dijelu GUP-a. Medutim, ja poništiti GUP necu, jer kad je bio stavljen van snage dogodile su se nepovratne stvari, poput Verude Porat. Nemati GUP zadnja je varijanta. S druge strane, on je u fazi izmjena, kao i prostorni plan, pa tko želi može dati svoje primjedbe. Koliko znam, nitko od njih još nije zatražio izmjene GUP-a, kaže gradonacelnik. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)

OVO JE IZVADAK IZ RAZGOVORA S PULSKIM GRADONACELNIKOM, KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter