Miletić iznimno zadovoljan, Hrelji malo šest mandata

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić zadovoljan je rezultatima koje je koalicija njegove stranke s PGS-om i Listom za Rijeku postigla na izborima.

- IDS je na izborima ostvario najbolji parlamentarni rezultat otkad je uspostavljen postojeći ustroj izbornih jedinica. U Rijeci smo s našim partnerima PGS-om i Listom za Rijeku ostvarili dvostruko bolji rezultat nego ikad ranije, a u nizu gradova, poput Pule, IDS je jučer ostvario svoj povijesni parlamentarni uspjeh. Rezultati ovih izbora, ali i oni na prošlim, jasno pokazuju da je Istra jaka, da je IDS jak te da naša podrška konstantno raste. Primjerice, koalicija IDS-PGS-RI ima 3,02 posto veću podršku nego na prošlim parlamentarnim izborima u studenome 2015., a čak 6,61 posto više nego na izborima 2007. kad smo također izašli samostalno.

Malo je nedostajalo

Također, na ovim izborima naša je koalicija, s podrškom od 22,79 posto, na razini cijele osme izborne jedinice nadmašila fantastičan rezultat s prijašnjih izbora, objašnjava Miletić i dodaje da su ostavili HDZ debelo iza, a približili se prvoj opciji za čak pet posto. Nedostajalo je tek par stotina glasova da koalicija IDS-PGS-RI osvoji i četvrti mandat.

Predsjednik IDS-a zadovoljan je stavljanjem decentralizacije na dnevni red hrvatske politike: "Primijetili ste da se sad svi zaklinju u decentralizaciju! To je naš veliki uspjeh. Pokazali smo ne samo da smo drugačiji od drugih, nego da smo i ispred drugih", kaže Miletić, koji uz zahvalu biračima, članstvu i simpatizerima svoje koalicije očekuje da novu Vladu sastavi HDZ.

- Što se tiče općih rezultata izbora, pretpostavljam da će Vladu sastaviti HDZ s nekom od manjih stranaka. Očekujem da se odmaknu od ekstremne retorike i vrate u okvire civiliziranog i tolerantnog diskursa i, naravno, da odmah krenu s procesom decentralizacije zemlje.

Zastupnik HDZ-a Anton Kliman u Sabor ulazi zahvaljujući prikupljenim preferencijalnim glasovima i naglašava da još uvijek radi kao ministar turizma, dok o sastavljanju nove Vlade brigu vodi stranka.

- I do sada sam imao izvorni saborski mandat i ništa se neće mijenjati u mom odnosu prema problemima Istre, naglašava Kliman. Ponosan sam na članstvo u HDZ-u i smatram da stranka mora biti samo infrastruktura za rješavanje problema građana u Hrvatskoj, kao i u Istarskoj županiji. To je izazov koji pokreće moj politički rad.

SDP-ovac Peđa Grbin napominje kako "zahvaljuje građankama i građanima Pule, Istre i cijele osme izborne jedinice na ukazanom povjerenju i broju glasova koje je dobio zajedno s i koalicijom".

Grbin razočaran

- To nas obavezuje da i dalje nastavimo s radom te borbom za interese ljevice i kraja iz kojeg dolazimo, smatra Grbin, te opovrgava informacije da će biti kandidat za novog predsjednika SDP-a. Naša stranka ima vrlo jasna pravila koja znače da ćemo unutar nekoliko mjeseci imati unutarstranačke izbore koje će nas voditi u slijedećem mandatu. Prije izbora pojavile su se špekulacije da ću se kandidirati za predsjednika SDP-a. Žao mi je što su se neki kolege više bavile time, nego radom u kampanju. Ali, želim reći da se neću kandidirati za predsjednika SDP-a, poručuje Grbin.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja ističe kako su na izborima dobili više preferencijalnih glasova nego prije, ali manje mandata: "Imamo dva saborska mjesta, nadali smo se da će nam trećeg osigurati Stipe Mesić, ali nismo uspjeli".

- Još uvijek nisu počeli pregovori o sastavljanju parlamentarne većine. Mi ostajemo u postojećoj koaliciji i vidjet ćemo što donose naredni dani. U svakom slučaju, borit ćemo se za interese umirovljenika i svih naših birača, kaže Hrelja i dodaje kako će analizirati skromnije rezultate dobivene u osmoj izbornoj jedinici. Malo je kad SDP, HNS i HSU u Istri i Kvarneru osvoje samo šest mandata, priznaje Hrelja. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter