Miletić: IDS još nije odlučio o koalicijama za izbore

(DAMIR ŠKOMRLJ /Novi list)
(DAMIR ŠKOMRLJ /Novi list)

Ponuda moćnog lidera HNS-a i međimurskog župana Matije Posavca, koji je u jednom medijskom istupu "ponudio" široku koaliciju za naredne parlamentarne izbore, a okupila bi HNS, IDS, Narodnu stranku – reformiste i bivšeg predsjednika dr. Ivu Josipovića, naišla je na hladan odjek među potencijalnim političkim partnerima. U IDS-u kratko poručuju da još nije vrijeme za koalicijske dogovore, u Posavčevom matičnom HNS-u neslužbeno potvrđuju da i dalje žele koalirati sa SDP-om, dok bivši predsjednik Josipović uporno šuti o svojim budućim političkim planovima.

Ususret željama međimurskog župana nije izašao ni Radimir Čačić – koji svakako ne želi u koaliciju s HNS-om dr. Vesne Pusić – pa se ta najnovija politička senzacija objašnjava tek kao želja župana Posavca da postane važniji faktor u nacionalnoj političkoj areni ili da u "velikom stilu" prije izbora pretrči u reformistički šator.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić nije duljio s objašnjenjem kako ga ponuda HNS-ovog Matije Posavca trenutno ne zanima previše, iako su mediji precizirali kako je on prije nekoliko dana posjetio istarskog župana Valtera Flegu.

- Možda u nekim strankama o koaliciji odlučuje predsjednik, no to nije slučaj u IDS-u. Odluka o eventualnim koalicijama donijet će u narednim mjesecima odgovarajuća tijela stranke. Pri tom napominjem da će eventualne koalicije biti sastavljene na temelju konkretnih programa i projekata, rekao nam je Miletić, koji na sličan način odgovara i upite o predizbornoj koaliciji sa SDP-om, odnosno s drugim strankama Kukuriku koalicije.

Očito je da vrh IDS čeka s odlukom o tome hoće li uopće ući u predizbornu koaliciju s nekom od svjetonazorno bliskih stranaka, naglašavajući da pri tome želi jasan koalicijski ugovor i dogovor o tome što će se učiniti pobjede li na izborima.

Više je razloga tog oklijevanja. Najvažniji je svakako u neispunjavanju za IDS najvažnijih točaka Plana 21, s kojim je Savez za promijene pobijedio na prošlim izborima, odnosno izostanak regionalizacije i decentralizacije zemlje. 

Osim toga, IDS je imao teško iskustvo s istarskim SDP-om nakon prošlih parlamentarnih izbora, te s pokušajem izazivanja krize u  stranci koja je bila izazvana na Iblerovu trgu.

Ipak, prijedlozi širih koalicija, poput prijedloga međimurskog župana Matije Posavca, ne donose IDS-u veliku prednost, jer ni HNS, ni Reformisti ne donose mnogo glasova u osmoj izbornoj jedinici u kojoj oni računaju na dva ili saborska mandata. Bivši predsjednik Ivo Josipović u tom izbornom okružju, doduše, uživa velik ugled, ali strankama se ne isplati "pokloniti" mu jedan od svojih mandata. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter