Miletić: I tri mandata bila bi ogroman uspjeh

Komentirajući veliki izborni uspjeh Mosta, kazao je da je to respektabilan rezultat - Boris Miletić (Dejan ŠTIFANIĆ)
Komentirajući veliki izborni uspjeh Mosta, kazao je da je to respektabilan rezultat - Boris Miletić (Dejan ŠTIFANIĆ)

U izbornom stožeru IDS-a, u kojem se okupilo vodstvo stranke, u nedjelju sve do 22 sata i objave prvih neslužbenih rezultata s oko 15 posto obrađenih biračkih mjesta, atmosfera je bila ležerna. Dotad je bilo objavljeno da je koalicija IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku u 8. izbornoj jedinici, prema izlaznim anketama, osvojila tri mandata, što su u ovoj koaliciji i očekivali.

Nadali su se eventualno i četvrtom mandatu, no kada je u 22 sata DIP objavio da je osvojeno čak pet mandata, doduše na samo 15 posto biračkih mjesta, nastala je euforija. U prepunom stožeru čuli su se uzvici odobravanja i čestitke. U velikoj dvorani, u kojoj se čekala objava rezultata, bio je postavljen veliki ekran na kojem su se nestrpljivo iščitavali rezultati, a svakih sat vremena vodstvo stranke davalo je izjave brojnim TV ekipama.

Prerano za ocjene

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u nedjelju nam je, međutim, nakon objave prvih rezultata kazao da je prerano za ocjene.

- Treba pričekati da se obrade biračka mjesta s puno većim uzorkom za čvršći komentar. Prvi podaci s terena su pozitivni: IDS je vodio afirmativnu i pozitivnu predizbornu kampanju s vrlo jasnim ciljevima, a to je decentralizacija kao preduvjet gospodarskog rasta i boljeg društvenog standarda građana. Građani naše izborne jedinice su to prepoznali i još jednom dali podršku regionalnoj opciji. Zahvaljujem se svima koji su izašli na izbore, a osobito građanima koji su poklonili povjerenje koaliciji IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, rekao je Miletić. Na pitanje koliko mandata očekuje nakon obrade svih biračkih mjesta, podsjetio je da je IDS samostalno izišao na izbore 2007., kada je osvojio tri mandata, što je, rekao je, bio ogroman uspjeh. Na pitanje hoće li postizborno koalirati sa SDP-om, ponovio je poznati stav da je moguća koalicija s lijevim liberalnim centrom koja se mora temeljiti na programu decentralizacije, a u nedjelju se, veli, čuo s Vesnom Pusić.

Uspjeh Istre i primorja je uspjeh Hrvatske, rekao je Miletić, obraćajući se stranačkim kolegama u stožeru koji su ga podržali pljeskom. Komentirajući veliki izborni uspjeh Mosta, kazao je da je to respektabilan rezultat.

- Drago mi je da su u Mostu čelnici lokalnih samouprava. Vjerujem da će se i oni zalagati za decentralizaciju, jer i gradonačelnici Omiša i Metkovića puno bolje znaju koji su problemi u njihovim gradovima od bilo kojeg državnog birokrata u nekom zagrebačkom neboderu, kazao je Miletić.

Nije komentirao probleme koji bi mogli nastati u formiranju Vlade s Mostom kao nezavisnom koalicijom. Vjerujem da će u ponedjeljak svi skupa moći puno jasnije razgovarati o toj temi, dodao je.

Ni Giovanni Sponza, glavni tajnik IDS-a, nije htio komentirati rezultat od 22 sata.

Snažan tim

- Preuranjeno je bilo što komentirati, pričekajmo službene rezultate Državnog izbornog povjerenstva. Mi smo odabirom i izlaskom s koalicijskim partnerima PGS-om i Listom za Rijeku, bazirajući svoj program na decentralizaciji, pokazali jednu vjerodostojnost i dosljednost. Vodili smo afirmativnu kampanju, naši građani su uvijek znali prepoznati priliku i siguran sam da su se na ovim izborima se odlučili za pravo na svoje, rekao je Sponza. Na pitanje hoće li i ubuduće biti saborski zastupnik i gradonačelnik Rovinja, kazao je da nije bitan pojedinac.

- Mislim da to u hrvatskoj politici nije donijelo ništa dobro. Najveća snaga IDS-a je zajedništvo. Pričekajmo službene rezultate. Mi smo jedan kvalitetan i snažan tim, a o tom, potom, rekao je Sponza. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter