Miletić: Gradski bazen bit će funkcionalna građevina

Gradonačelnik Pule Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Gradonačelnik Pule Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Boris Miletić, novi/stari gradonačelnik Pule, krenuo je u novi četverogodišnji mandat upravljanja najvećim istarskim gradom na kraju kojeg će zaokružit jubilarnih deset godina na ovoj čelnoj funkciji.

S obzirom da je u predizbornoj kampanji bilo riječi mahom o kapitalnim projektima, poput izgradnje bolnice, rotora, Brijuni rivijere, upitali smo, prije svega, koje će male, ali važne korake poduzeti za dobrobit Puljana, poput malih komunalnih akcija kojima se izravno poboljšava život u kvartu.

- Ključ malih komunalnih akcijama je da, kao Grad, nastojimo poštivati volju mjesnih odbora koji predlažu programe jer najbolje poznaju prioritete u svojim kvartovima. U proračunu za 2013. godinu uvršteno je gotovo sto posto njihovih prijedloga.

Naravno, uvijek ima daleko više potreba nego što su realne mogućnosti, ali mislim da smo one prioritete, koje su istaknuli kao bitne, uspjeli realizirati. Uvijek će nedostajati koji metar asfalta, neki kandelabar, ali po pitanju izgradnje komunalne infrastrukture napravljen je značajan iskorak i to će se nastaviti.

Kada će se ubrzati projekt Dolcevita, uređenje fasada i pročelja starogradske jezgre?

- Projekt se financira dijelom od spomeničke rente, a dio financira Turistička zajednica. Drago mi je da se vide pomaci, ali značajnija ulaganja u fasade ćemo pokušat realizirati kroz projekt koji vodi moj zamjenik Fabrizio Radin, a odnosi se na uređenje, ne samo fasada u starogradskoj jezgri, nego i u ostalim dijelovima grada.

Pokušat ćemo ga realizirat kroz sredstva EU-fondova. Puno stvari će se moći realizirati ako budemo sposobni i uspijemo li izlobirati da se takvi projekti financiraju europskim novcem.

Velika je to šansa za Hrvatsku, za Istru, pa tako i za Pulu. Kod velikih financijskih izdataka, poput projekta sanacije lukobrana te ovog projekta uređenja fasada, riječ je o ogromnim novcima, stotinjak milijuna kuna. Ako uspijemo financirati 50-60 posto iz EU-fondova bit će za Grad puno jednostavnije realizirati projekte, jer sami jednostavno nemamo tako velik novac.

Predizborni program bazirali ste na principu "što sam obećao to sam i ispunio". Ovog puta obećali ste uređenje Trga kralja Tomislava i gradski bazen, kako mislite ispuniti obećanja?

- Jesam, obećao sam. Za Trg kralja Tomislava u tijeku je urbanističko-arhitektonski natječaj uređenja i očekujem da u srpnju imamo najbolje ocjenjeni rad po kojem će se izraditi projekti i realizirati uređenje. U ovom mandatu sigurno će se to riješiti.

- Što se tiče bazena, već sam obavio razgovore s određenim sportskim klubovima, plivačima i vaterpolistima, oko lokacije bazena. Svi su mi rekli da su za lokaciju na Valkanama. Doista želim po pitanju konačnog odabira lokacije pokrenuti širu javnu raspravu da se prednosti i nedostaci svake od njih sagledaju prije same izgradnje.

Zalagat ću se da gradski bazen ne bude nikakav spomenik, već funkcionalna građevina, maksimalno energetski učinkovita. Financijski okviri o kojima sam se informirao su do 40 milijuna kuna, za taj novac napravio bi se bazen 33x25 metara.

Dakle, ne olimpijski, već bazen gdje će naša djeca učiti plivati, vaterpolisti moći igrati utakmice, plivači trenirati plivanje, a građani se rekreirati. Bazen treba biti maksimalno energetski učinkovit jer bi u protivnom iznos godišnjeg održavanja bio prevelik. Govorim o funkcionalnom bazenu koji će zadovoljit potrebe grada. (G. ROJNIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter