Miletić: Centralna blagajna i dalje će trošiti ono što se stvara na lokalnoj razini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proračun koji Vlada predlaže je nerealno optimističan jer se temelji na rastu BDP-a od 3,2 posto, ali nisu uzeti u obzir negativni učinci povećanja PDV-a u ugostiteljstvu i gubici koje će ono prouzročiti, kazao je danas u Saboru u ime Kluba zastupnika PGS-IDS-RI predsjednik IDS-a Boris Miletić na raspravi o državnom proračunu za iduću godinu.

- Porezna reforma, za koju predstavnici Vlade govore da će pridonijeti gospodarskom rastu, utjecat će na smanjenje prihoda u najprosperitetnijoj grani hrvatskog gospodarstva - turizmu. Ovdje ne govorim samo o direktnim gubicima koji će se dogoditi u ugostiteljskom i cijelom turističkom sektoru, već i o gubicima koji će proizaći iz narušene investicijske klime, istaknuo je Miletić te dodao da je "zanemaren utjecaj porezne reforme i povećanja PDV-a na domaće proizvođače hrane i poljoprivrednike". "Sve to smanjit će punjenje državnog proračuna koji mi u IDS-u stoga smatramo nerealnim", naglasio je.

Predsjednik IDS-a podsjetio je kako su saborski zastupnici IDS-a i lani pri usvajanju proračuna za godinu na izmaku apelirali u Saboru na nužnost financiranja temeljnih razvojnih projekata u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, kao i na nužnost suradnje između države i lokalne samouprave pri realizaciji europskih projekata.

- Drago nam je što je Vlada čula taj naš apel i neće u Istri kočiti započete projekte. Budući da sudjelujemo u punjenju državnog proračuna u značajnim postocima, minimalno što država treba učiniti zauzvrat je da vrati dio tih sredstava onima koji su ih zaradili, naglasio je Miletić te dodao da se nada da će "IDS-ovi prijedlozi i ubuduće biti uvažavani te da će Vlada pokazati brigu za Istru i njezine građane".

Podsjetio je Miletić da je "Istra jedna od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj, lokomotiva koja vuče hrvatsko gospodarstvo naprijed s dvostruko nižom stopom nezaposlenosti od hrvatskog prosjeka, a istarski turizam čini jednu trećinu cjelokupnog hrvatskog turizma".

- U Istri mnoge stvari funkcioniraju, a od države očekujemo da nas podupire, ne da usporava i koči razvoj, istaknuo je Boris Miletić, upozorivši s druge strane ministra financija na ignoriranje decentralizacije, iznimno važne teme i okosnice IDS-ovog programa.

- Situacija po tom pitanju ne samo da je nepromijenjena, već je još gora nego u proračunu za 2016. i to nakon što ste se u izbornoj kampanji kleli u decentralizaciju, kazao je Miletić te pojasnio kako je Vlada svojom prvom velikom mjerom, poreznom reformom, kroz porez na dohodak jedinicama lokalne samouprave odmah uzela dvije milijarde kuna, a najavljene kompenzacijske mjere vrijedne 1,3 milijarde kuna ostale su nedorečene.

- Princip nadoknade na temelju usporedbe sredstava određenog mjeseca iz 2016. s istim mjesecom dogodine nije stimulativan za gospodarski rast jer se bazira na prošlom razdoblju, a svi težimo ostvariti bolje rezultate nego prethodne godine, zaključio je Miletić.

Poručio je da se Klub zastupnika IDS-PGS-RI zalaže za jasna pravila i kriterije, a ne da se kompenzacijske mjere primjenjuju selektivno i po stranačkom ključu, što će, rekao je Miletić, očito biti slučaj. Izrazio je bojazan da će Istra još jednom biti penalizirana te ustvrdio da i ovaj proračun pokazuje da će središnja blagajna trošiti ono što se stvara na lokalnoj razini. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter