Miletić: Centralizacija vodi dezintegraciji

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

- Punih dvadeset godina čekamo administrativne reforme koje bi racionalno uredile ekonomski i povijesni prostor Hrvatske kao zemlje snažnih regija. Konačno imamo politički projekt koji nudi rješenje na razini standarda uspješnih europskih zemalja. Nemoguće je povlačiti ozbiljna sredstva iz Europskih fondova bez snažnog regionalnog ustroja. Kad govorimo o regijama, moramo voditi računa o povijesnim, zemljopisnim, kulturnim identitetima, ali i o ekonomskoj samo održivosti kao temelj snažnih regija, rekao je na početku današnjeg susreta s novinarima predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuvši da je Hrvatska izuzetno centralizirana zemlja.

- Oni koji misle da postoji jednakost između centralizacije i integracije, jako griješe. Posljedice su upravo obrnute jer centralizacija vodi dezintegraciji. Najrazvijenije europske zemlje su u pravilu one s najvećim stupnjem decentralizacije. Zamislite samo proračune naših gradova i općina koji su bogatiji za pet do sedam puta. Zamislite kakav bi to utjecaj imalo na otvaranje radnih mjesta, kvalitetu naših vrtića, škola, domova za starije osobe ili bolnica. Želim jednu stvar posebno naglasiti – decentralizacija treba značiti nova prava i ovlasti za županije, gradove i općine, ali i nove odgovornosti. Istra je već pokazala da zna upravljati svojim razvojem i da postoji niz projekata po kojima smo bili i ostali lideri u Hrvatskoj, od agroturizama, vinarstva i maslinarstva pa nadalje, istaknuo je Miletić.

Danas sve relevantne institucije govore o nužnoj potrebi decentralizacije Hrvatske, jer su dokazano decentralizirane države Europe ekonomski efikasnije, smatra Miletić te dodaje da društveni standard njihovih građana daleko viši od prosjeka.

- IDS se zalaže za decentralizaciju i regionalni ustroj od svog osnutka. Uvjeren sam da je potrebnije no ikad, od današnjih manje od 10 posto ukupnih javnih prihoda koji otpadaju na sve županije, općine i gradove (uključujući i Grad Zagreb) sustići razvijene zemlje EU koje 20, 25 posto svojih javnih financija raspodjeljuju na regionalne i lokalne zajednice, kaže Miletić.

Naglasio je da je današnji hrvatski teritorijalni ustroj došao do apsurda te inicijativu aktualnog predsjednika Josipovića vidi kao najkonkretniji plan za temeljitu reorganizaciju preustroja Hrvatske.

- To je prvi put od samostalnosti RH da se netko u državnom vrhu otvoreno založio za regionalni ustroj i decentralizaciju.

Naime, reforme je nemoguće izvršiti bez promjene Ustava. Zbog toga je program ustavnih promjena koji je predložio kandidat IDS-a Ivo Josipović najbolje rješenje i za ekonomski oporavak zemlje.

Stvaranje regija je prvi neizostavni korak u provođenju strukturnih reformi bez kojih nema ekonomskog rasta i oporavka.

Protivnici regionalizacije Hrvatske su čuvari poretka i odnosa iz ranih devedesetih. Nisu niti primijetili da je Hrvatska postala članica EU u kojoj je regionalna politika ključ strukturnog prilagođavanja. Iskustva Poljske i Danske pokazuju put koji je uključen u temelje Josipovićevih reformi. Pokazalo se da u kratkom roku daju rezultate. Obje su zemlje nakon regionalizacije postale svijetli primjeri europskog gospodarstva. Istra je, koja je već do sada pokazala sposobnost privlačenja EU fondova, i prva je županija koja je otvorila svoje predstavništvo u Bruxellesu. Zbog toga znamo koliko je važna politika regija za dostizanje nivoa razvijenosti zemalja EU. U Istri itekako znamo koliko je važna regionalna politika za dostizanje nivoa razvijenosti europskih zemalja, zaključio je Miletić. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter