Miletic: Centar Pule treba zatvoriti za promet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Pula i dalje pliva za svake jace kiše. Što na to veli gradonacelnik Boris Miletic?

- Pula ima problema s odvodnjom i to je neupitno. Stoga sam rekao da je jedini nacin da se Pula vrati moru rješavanje obalnog kolektora i kanalizacije, a jedini nacin rješavanja problema oborinske odvodnje jest uciniti to sustavno. Moramo uzeti u obzir i cinjenicu da su oborine ove godine više puta pale u ekstremnim kolicinama unutar kraceg razdoblja. Postojeci kolektor Pragrande na sebe prima previše oborinskih voda i ne stigne sve provesti do mora. Stoga izbijaju šahtovi, a ona podrucja koja su u velikoj depresiji u odnosu na razinu mora bivaju poplavljena. Kako to riješiti? Naložio sam da se ispitaju i snime svi kanali oborinske odvodnje, a prve nalaze ocekujem vec krajem ovog mjeseca. Vjerujem da se negdje taj sustav zacepio. Zadnja su plavljenja previše indikativna, a tome u prilog ide i urušavanje kanala kod glavne pošte.

Osim toga, izgradnjom pulske zaobilaznice i potpuno nove oborinske odvodnje, na podrucju Pragrandea trebat ce izgraditi retenciju, koja ce za velikih padalina ublažiti pritisak na postojeci sustav oborinske odvodnje i tako ublažiti ili potpuno zaustaviti moguce poplave na najnižim dijelovima grada. Iskreno govoreci, ovo nije problem od danas ni od jucer, ovaj grad ima odredena ogranicenja zbog svoje povijesti i baštine, pogotovo u starom dijelu Pule gdje postoje sustavi koji datiraju iz doba Rima. Djelomicno rješavanje kompleksnih problema, a oborinska odvodnja jest kompleksan problem, može samo dovesti do novih teškoca. Treba sagledati cjelovit sustav i dugorocne planove. Nemojmo zaboraviti ni cinjenicu da se grad širi i da je u desetak godina broj stanovnika povecan za 17 posto. Sve to opterecuje sustav, koji je dimenzioniran za prijašnje gabarite.

- Što je s uredenjem Pragrandea i izgradnjom bazena?

- Narucili smo i platili glavni projekt izgradnje bazena i uredenja Pragrandea. To je velika investicija. U tijeku je dovršetak izgradnje stadiona "Aldo Drosina". Moramo ici korak po korak. Nakon stadiona slijedi glavni infrastrukturni objekt, a to je bazen. U iduce dvije godine to sigurno necemo moci uciniti, s obzirom na trenutnu opterecenost gradskog proracuna, ali nakon gospodarskog oporavka i porasta proracuna Grada možemo sigurno zapoceti, ako ne i u ovom mandatu dovršiti zatvoreni gradski bazen. Znam da se o tome prica duže godina nego što ja živim, dakle duže od 34 godine, i znam koliko Pula takvu investiciju treba. No, danas nam je prioritet izgradnja OŠ Veli Vrh i nije mi svejedno hoce li se u to država ukljuciti ili ne. S druge strane, siguran sam da država Gradu Puli nece dati ni lipe za izgradnju bazena.

- Što je s prometnom i Strategijom razvoja grada Pule?

- Prometna strategija izradena je darovnicom nizozemske vlade i Europske banke za obnovu i razvoj kojom smo imali mogucnost koristiti usluge strucnjaka koji su radili na prometnoj problematici u više europskih gradova, sve s ciljem dobivanja novog smjera razvoja pulskog prometa. Mislim da su odradili dobar posao i ja dugorocno vidim grad u strogom centru zatvoren za promet, iako za to treba ispuniti odredene pretpostavke, poput izgradnje infrastrukture. Naime, dokle god zbog izgradnje kanalizacije ili plinovoda zatvaramo za promet odredene prometnice, bilo bi neozbiljno u takvom prometu imati neprohodnu ulicu u samom centru. Ali, mislim da je to dugorocno rješenje za ovaj grad i da sustavom biciklistickih staza koji smo planirali, ali koji opet ovisi o raspoloživim financijama, možemo utjecati na smanjenje prometa osobnim vozilima i intenzivnije korištenje javnog gradskog prijevoza te alternativnih prijevoznih sredstava.

Strategija razvoja trebala je doci u predizborno vrijeme, a s obzirom da se danas sve previše politizira, donio sam odluku o njenom odgadanju za jesen ove godine, ne bismo li ukljucili što veci broj gradana, jer je ona vrlo važna za ovaj grad pa mora biti suglasno usvojena.

INTEGRALNI INTERVJU SANDRE ZRINIC TERLEVIC S PULSKIM GRADONACELNIKOM DONOSI GLAS ISTRE U UTORAK


Podijeli: Facebook Twiter