Miletić: Antifašizam moramo čuvati

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomen ploči na pulskim Giardinima obilježena je danas 74. obljetnica stradavanja pulskih antifašista Cicognani Giuliana, Zachtila Giuseppea i Zuppini Carla. U ime Grada Pule vijenac je položio pulski gradonačelnik Boris Miletić zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pule Tizianom Sošićem, pročelnikom Ureda Grada Aleksandarom Matićem i predsjednikom Udruge Antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Liviom Blaškovićem.

Prestanak angloameričke uprave

Blašković je pritom podsjetio kako je došlo do nemilih događaja u kojima je troje Puljana dalo život za bolju budućnost, ali se osvrnuo i na nedavna događanja navodeći da je stanje u državi zabrinjavajuće. Poručio je stoga svima da cijene antifašizam kako se on cijeni u Istri, a pulskom gradonačelniku poželio "kuraja" da izdrži na tom putu. Također, podsjetio je okupljene na skorašnju proslavu 70. obljetnice prestanka angloameričke vojne uprave nad Pulom koja će se svečano obilježiti u petak 15. rujna.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić okupljenima je poručio kako se Pula s ponosom prisjeća svojih hrabrih sugrađana koji su svojim životima platili cijenu slobode te da će im građani Pule i Istri na tome biti vječno zahvalni.

Obilježavanje Rujanskih odluka

- Pula je slobodarski grad i za to moramo zahvaliti svim ljudima koji su se kroz povijest borili za našu slobodu. Pula je tolerantan i multikulturalni grad i mi svoje vrijednosti nećemo mijenjati kako vjetar puše. Cijela Europa utemeljena je na antifašizmu, naš grad slavi svoj dan na dan oslobođenja od fašizma. Stoga danas iz Pule treba poslati jasnu poruku Vladi Republike Hrvatske da se povijest ne može relativizirati, a da legitimiranje ustaških pozdrava nije dobro. Nama u Istri to nikada nije bilo prihvatljivo i nikada neće biti, kazao je Miletić te podsjetio kako je pred nama upravo i obilježavanje Rujanskih odluka kada se prisjećamo povijesnog trenutka pripojenja Istre matici domovini te se upitao tko može biti protiv tih odluka, protiv pripajanja Istre Hrvatskoj i protiv antifašista.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić koji je istaknuo kako žrtva istarskih antifašista nikada neće biti zaboravljena. Na kraju je minutom šutnje odana počast svim borcima koji su izgubili živote u borbi protiv fašističkog režima. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter