Milenijska fritada od 2015 jaja i 10 kg tartufa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fritadu od ravnih 2015 jaja i desetak kilograma tartufa, u divovskoj, više od tonu teškoj tavi, pripremila je kuharska ekipa restorana Zigante, a promiješala političko -estradna ekipa za brojne "gastronomade" iz zemlje i inozemstva koji su pohrlili na buzetsku Subotinu.

Iako nema službenu titulu Guinnessove rekorderke, buzetska fritada zasigurno je najveća na svijetu pa joj od 1999. godine otkada se priprema, svake godine dodaju jedno jaje više. Pripremom fritade, jedini hrvatski grad tartufa obilježio je središnji gradski praznik, ujedno i skorašnji početak službene sezone skupocjene podzemne gljive. Uz iskusan kuharski tim Zigante tartufa pod vodstvom Damira Modrušana, svoje su prste u fritadu i ove godine doslovno umiješali političari; župan Valter Flego i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Predstavnike glazbene scene predvodili su Nina Kraljić i Edi Maružin. Glazbena i gastro debitantica Nina, rekla nam je da joj je se karijera intenzivirala nakon pobjede u prvoj sezoni showa "The Voice - Najljepši glas Hrvatske", te da je prvi puta u Buzetu kao i da je prvi puta probala tartufe, za razliku od glazbenog i gastro veterana, popularnog Gustafa, koji tartufe jede godinama.

- Ki je doša u Buzet, u Istru, a ni proba tartufe, to je kako da je poša u Rim, a ni vidija Papu, poručio je raspoložen Maružin. Nina i Edi prvo su se latili kuhače, a potom mikrofona jer su zabavljali buzetske goste do kasno u noć. Buzećani su tradicijsku pučku feštu Subotinu počeli slaviti u poslijepodnevnim satima kazališnom predstavom za djecu "Bim&Bom", nastupom pjevača Udruge Mali veliki mikrofon, koncertom orkestra mladih talijanskog grada Quattro Castella, a nastavili tijekom Noći od Subotine, uz nastup Gustafa na velikoj pozornici i Nine Kraljić sa njenim glazbenim gostima na maloj.

Slavljeničkom ugođaju doprinijelo je šarenilo boja Prolight laser showa, mreža laserskih zraka i 3D laser efekti. Ove je godine premijerno, svjetlosna rasvjeta postavljena u starom gradu. "Kružila" je nebom iznad cijele buzetske kotline, a laser je osvjetljavao i veliku pozornicu postavljenu na Fontani. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter