Milenijska fotografija Šime Strikomana u Vižinadi

Parenzana je kraljica rekreativnog biciklizma Istre (M. ANGELINI)
Parenzana je kraljica rekreativnog biciklizma Istre (M. ANGELINI)

Jubilarni, 20. rekreativni biciklistički maraton Parenzana održat će se ove nedjelje u Vižinadi u organizaciji Turističke zajednice i Općine Vižinada, sa startom u 10 sati s Trga sv. Jeronima. Novost ovogodišnje Parenzane, zbog obilježavanja jubileja, je snimanje milenijske fotografije u obliku lokomotive, a učestvuju polaznici dječjeg vrtića i učenici OŠ Vižinada, biciklisti i pješaci.

Rekreacijski sport

Odavno svjesni ljepote bajkovite trase utkane u pitomi istarski krajolik, mnogo je pasioniranih šetača, istraživača, biciklista i zaljubljenika u prirodu, isticalo silni potencijal Parenzane u okviru primjerene revitalizacije, a Općina Vižinada je 1995. godine započela s krčenjem i čišćenjem trase Parenzane. Godinu dana kasnije Turistička zajednica Općine Vižinada je prvi put organizirala  biciklistički rekreativni maraton Parenzana, a i ove nedjelje tradicionalno će se okupiti velik broj biciklista i rekreativaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i šire. Očekuje se još veći broj učesnika nego prijašnjih godina čime je Parenzana postala nezaobilazna destinacija na bike kartama.

Osnovni cilj rekreativnog biciklističkog maratona je omasovljenje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude, produženje turističke sezone, te valorizacija i promoviranje prirodnih i drugih resursa, a pogotovo trase nekadašnje željezničke pruge Parenzana koja je ovuda prolazila. Rekreativni maraton Parenzana u dužini od 46,7 km u finišu biciklističke sezone smatra se kraljicom rekreativnog biciklizma Istre, a za ljubitelje pješačenja organizira se pješačka tura trasom Parenzane u dužini od oko devet kilometara.

Srce Vižinade

Prijave i registracije sudionika traju od 7.30 do 9.30 sati, kada je snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana. U 9.45 sati bit će start mini Parenzane na kojoj sudjeluju vrtićka djeca, a u 9.50 sati je start pješačke ture "Srce Vižinade". Točno u 10 sati start je rekreativnog biciklističkog maratona Parenzana classic, a deset minuta kasnije start je MTB Parenzana biciklijade. Tijekom programa održat će se izložba radova dječjeg vrtića i OŠ Vižinada, foto izložba i promocija knjižice "20 godina biciklističkog maratona Parenzana", te razni zabavni program uz premijeru singla "Parenzana" u izvedbi Šajete, odnosno zajednički ručak i podjela nagrada i priznanja.

Učesnici biciklističkog maratona voze uz policijsku pratnju te su za vrijeme vožnje dužni poštivati prometne propise, brzinu vožnje koju određuje direktor maratona. Učesnici su dužni kretati se isključivo označenom trasom te poštivati upute organizatora, redara i volontera. Za vrijeme trajanja maratona, cesta je otvorena za promet. Obavezno korištenje zaštitne kacige za sve sudionike mlađe od 16 godina. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter