Milas Klarić: Letak ugrožava djetetova prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potaknuta pritužbama roditelja i građana na sadržaj letka građanske inicijative "Ne dirajte djecu", pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ustvrdila je danas da sadržaj i poruke letka ugrožavaju djetetovo pravo na zdravlje, znanje i informacije o očuvanju zdravlja, te pravo na zaštitu od seksualnog nasilja.

- Ne iskorištavajte djecu da biste obmanjivali javnost! Pustite državu da ispuni svoju zadaću i osigura djeci kvalitetan zdravstveni odgoj, poručuje pravobraniteljica inicijativi "Ne dirajte djecu".

Letak, smatra ona, šokira i zabrinjava jer svojim sadržajem obmanjuje javnost budući da ispod naslova "Što donosi spolni odgoj koji nam nameću vlasti u RH"? navodi sadržaje kojih uopće nema u hrvatskom kurikulumu zdravstvenog odgoja, a tek se na kraju teksta tvrdi da je riječ o dijelovima programa koji se navodno primjenjuje u Njemačkoj.

- Zatim se, posve neprimjereno, školski spolni odgoj dovodi u vezu s istraživanjima Alfreda Kinseya iz kojeg se izvan konteksta navode dijelovi, i to s namjerom da se ljude sablazni, šokira i prestraši, dodaje pravobraniteljica ocjenjujući da takve inicijative žele onemogućiti da se zdravstveni odgoj, čiji je spolni odgoj sastavni dio, normalno i cjelovito provodi po školama.

Uz napomenu da, iako formalno uveden, zdravstveni odgoj u provedbi još nailazi na brojne teškoće, pravobraniteljica naglašava da je upravo zato sada važno učiniti sve da ta provedba bude što kvalitetnija.

- Inicijative koje u prvi plan stavljaju isključivo pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece, predstavljaju i opasnost za djecu jer inzistiraju na 'ružičastoj' predodžbi stvarnosti, u kojoj su sve obitelji kvalitetne i dobre, u kojoj su djeca uvijek i bez iznimke zaštićena u obitelji i institucijama. Nažalost, nisu, veli ona.

Premda je većina obitelji nabolje i najsigurnije mjesto za djetetovo odrastanje, upozorava Milas Klarić, ima i obitelji u kojima se djecu tuče, seksualno zlostavlja, zanemaruje, ponižava, vrijeđa.

Ima i institucija u kojima su djeca svemu tome izložena i, koliko god je to nekima teško čuti, to su i neke škole, domovi, sportski klubovi, crkve, igraonice, dodaje Milas Klarić.

- Skrivati istinu o tome i zanemarivati važnost odgoja djece da bi se znali i mogli zaštititi od takvog ugrožavanja njihova života i djetinjstva, zdravlja i psihološke stabilnosti, znači raditi protiv djece, zaključuje pravobraniteljica za djecu.

MZOS: Inicijativa "Ne dirajte djecu!" širi dezinformacije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputilo je ravnateljima predškolskih ustanova i osnovnih škola pismo u kojemu ističe da su navodi iz letka "Ne dirajte djecu" koji je istoimena građanska inicijativa dijelila u tim ustanovama, neutemeljeni i služe isključivo obmanjivanju javnosti, te ih pozvalo da spriječe njegovu podjelu.

Reagirajući na pritužbe roditelja kojima je uručen sporni letak, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika u pismu ističe da je osnovna namjera letka "uznemiriti djecu i njihove roditelje te diskreditirati odgojno-obrazovne djelatnike, ali i sve stručnjake i znanstvenike koji su svojim višegodišnjim radom i na znanosti utemeljenim činjenicama pridonijeli uvođenju i provedbi zdravstvenog odgoja".

Iz sadržaja nastavnog plana i programa zdravstvenog odgoja i prateće stručne literature, ističe Zelenika, razvidno je da su svi navodi iz letka neutemeljeni i služe isključivo obmanjivanju javnosti.

- Svrha je sadržaja letka uskraćivanje prava na informaciju o zdravstvenom odgoju, što šteti ostvarivanju prava djeteta na odgoj i obrazovanje i sretno odrastanje, a navodi i citati koje letak sadržava vrijeđaju i omalovažavaju djecu te odgojno-obrazovne djelatnike koji svojim odgovornim i stručnim radom svakodnevno stvaraju uvjete za cjelovit razvoj svakoga djeteta te tako pridonose zaštiti prava djeteta, dodaje Zelenika.

- Ravnatelje i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova upozorava da je njihova dužnost i obveza osigurati svakom djetetu Ustavom Republike Hrvatske, konvencijama, zakonima i ostalim propisima zajamčena prava i zaštititi ih od uznemirujućih poruka koje sadrži navedeni letak, a čiji je jedini cilj uznemiravanje i difamacija, veli on.

U letku Građanska inicijativa "Ne dirajte djecu!" tvrdi da se zdravstveni odgoj u hrvatskim školama temelji na istraživanjima i zaključcima američkog znanstvenika Alfreda Kinseya kojega optužuje za zlostavljanje djece u svojim istraživanjima te "poticanje pedofilije i plaćanje bluda nad dojenčadi i djecom".

Osim toga u letku se navodi da "spolni odgoj koji nameću vlasti RH" za djecu predškolske dobi uz ostalo, primjerice, predviđa "zajedničko tuširanje i međusobno sapunanje odgajatelja i djece nakon izleta", a za učenike 6. razreda, uz ostalo, "definiranje ženske, muške i dječje uloge kroz pornografiju i seksualnu raznolikost". Sve te stavke, dodaje se u letku, "dio su spolnog odgoja u Njemačkoj na koji se Vlada poziva, a zbog kojeg građani diljem Njemačke prosvjeduju".

Inicijativa je u sklopu kampanje u Hrvatskoj organizirala niz predavanja Judith Reisman, a jedno od njih bi se trebalo održati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović dekana toga fakulteta Davora Miličića u dopisu je upozorio na sadržaj "skandaloznog" letka te istaknuo da ga je iznenadila činjenica da je čelnik jedne institucije s dugogodišnjom tradicijom školovanja vrhunskih liječnika i znanstvenika pristao biti domaćin kontroverzne Reisman.

- U letku je iznesen niz notornih neistina i uznemirujućih poruka u kojima se insinuira da se zdravstveni odgoj temelji na kaznenom djelu seksualnog nasilja nad djecom, sve s namjerom da se dezinformira i izmanipulira hrvatska javnost, ističe ministar u dopisu.

Dodaje da je Reisman gostujući prošle godine u Hrvatskoj "iznijela niz neutemeljenih tvrdnji vezanih uz nastavni plan i program zdravstvenog odgoja, a samim time omalovažila višegodišnji rad svih stručnjaka (i znanstvenika) uključenih u izradu navedenog dokumenta".

- Zdravstveni odgoj, čiji je jedan od modula i Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, utemeljen je na znanstveno provjerenim informacijama, koji promiče odgovorno ponašanje, uvažavanje i zaštitu ljudskih prava te suzbijanje svih vrsta diskriminacije, a sve s ciljem da se djeci i mladima omogući da budu odgovorni, samostalni i slobodnomisleći građani", podsjetio je Jovanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter