Milanski BIT: Usprkos krizi, Talijani rado u Istru

Hrvatska ipak privlačna Talijanima zbog blizine i dobrog omjera cijene i usluge (M. MIJOŠEK)
Hrvatska ipak privlačna Talijanima zbog blizine i dobrog omjera cijene i usluge (M. MIJOŠEK)

Što se tiče ovogodišnjih dolazaka talijanskih turista u Istru situacija nije najbolja, no nade ima, poruke su s nedavno održanog turističkog sajma BIT u Milanu.

- Prerano je još prognozirati sljedeću sezonu, budući da talijanski gosti definitivnu odluku o izboru destinacije za odmor u pravilu donose 45 dana prije polaska. Osim toga opterećeni su gospodarskom krizom, što odgađa odluke o godišnjim odmorima. Iako rezervacije za ljeto još nisu započele, Hrvatska se može opisati kao interesantna destinacija, a sve temeljimo na interesu publike na sajmu BIT, kaže direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu Dario Matošević.

Lanjska je godina u Istri što se tiče talijanskih turista završila u minusu, i to za šest posto u noćenjima i dolascima.

Naslovi u tisku poput "Porezi onemogućuju ljetovanje Talijanima" jasno upozoravaju na očekivane probleme talijanske turističke industrije.

Ipak, Matošević tvrdi da bi, usprkos lošoj situaciji, Hrvatska mogla imati prednost u odnosu na druga turistička odredišta jer je blizu i ima dobar odnos cijene i usluge.

Ove je godine novost uvođenje trajekta na liniji Ancona - Split za otprilike tisuću putnika, a vode se i razgovori s niskotarifnim  aviokompanijama o letovima iz Italije prema Hrvatskoj koji bi počeli letjeti već ove godine. Talijane se pokušava pridobiti i drugačijom ponudom od sunca i mora, a budući da slove kao jedni od najvećih svjetskih gurmana na ovogodišnjem BIT-u, u sklopu konferencije za novinare i večere Hrvatske turističke zajednice, brojnim talijanskim novinarima predstavljena su hrvatska vina.

Novo priznanje kampu Lanterna
Porečki kamp Lanterna, koji posluje u sastavu Valamara, osvojio je nagradu za odlično očuvanje i uređenje okoliša u kampu za sezonu 2012./2013., priopćuju iz Valamara. Nagradu pod nazivom Environmental award - ECO Award Gold, dodjeljuju u partnerstvu Keycamp i Eurocamp, najveći organizatori smještaja u mobilnim kućicama i šatorima u Europi. Lanterna se tako našla u prestižnom društvu vodećih kampova iz Francuske, Španjolske, Švicarske i Italije. (Piše Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter