Milanovicu žao zbog Kajinove namjere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujuci svom mirovinskom "manevru" Vladimir Šeks mjesecno ce imati 1.200 kuna vecu mirovinu. Zato što je preduhitrio odluku Kukuriku koalicije da ukine povlaštene dužnosnicke mirovine Šeks ce, kad konacno ode u mirovinu, svaki mjesec dobivati, kako neslužbeno doznajemo, oko 9.700 kuna. Da nije podnio zahtjev za zastupnicku mirovinu i nakon jednog dana se vratio u stalni radni odnos, Šeks bi na osnovu staža, a dosad je skupio 42,5 godine, imao mirovinu, potvrdilo nam je nekoliko izvora, od barem 8.500 kuna. Dakle, prema sadašnjem izracunu Šeksov bi godišnji proracun trebao biti bogatiji za 14.400 kuna.

Milanovicu žao zbog Kajina


Zbog svoje jednodnevne mirovine Šeks je izazvao ogorcenje javnosti, ali si je na taj nacin godišnje priskrbio dodatnih gotovo sedam prosjecnih mirovina u Hrvatskoj. - Šeks se politicki pokopao uoci unutarstranackih izbora u HDZ-u, rekao nam je jucer visokorangirani dužnosnik HDZ-a.

No, Šeksova je sreca da je dobar dio gradanskog bijesa prema hrvatskim politicarima preuzeo potpredsjednik IDS-a Damir Kajin koji je najavio da ce uciniti isto, odnosno da ce s nepunih 50 godina na jedan dan otici u mirovinu kako ne bi izgubio povlasticu koju ukida koalicija ciji je i on clan. Medutim, Kajin se treba požuriti jer se nagada da bi izmjene zakona o pravima dužnosnika mogle u Saboru na dnevnom redu biti vec krajem tjedna, a bit ce zanimljivo vidjeti hoce li Kajin podržati prijedlog kojim ce ostalim kolegama zastupnicima u buducnosti uskratiti povlaštene mirovine.

Lider Kukuriku koalicije, premijer Zoran Milanovic, u utorak je pomalo nevoljko komentirao Kajinov slucaj i mogucnost da ga slijedi još neki zastupnik parlamentarne vecine. - Žao mi je zbog toga. To je sve što mogu reci i ništa više, kazao je Milanovic.

Jakovcic: Imam razumijevanja


Ivan Jakovcic kaže da, iako je mogao iskoristiti mogucnost da si osigura povlaštenu saborsku mirovinu, to ne namjerava uciniti i da je rijec o njegovom osobnom opredjeljenju. Podsjeca da je sada u Sabor izabran po šesti put, ali i da je vec desetak godina istarski župan.

O potezima bivših i nekih sadašnjih zastupnika koji su požurili na jedan dan u penziju kako im ne bi propala povlaštena mirovina rekao da je to individualna stvar svakog zastupnika. "Ima onih koji su to odlucili iskoristiti i za koje se može reci da su to svojim dugogodišnjim radom u Saboru na neki nacin i zaslužili. Ima i onih koji su se tim pravom malo više okoristili", veli Jakovcic. Nije htio komentirati koliko su takvi potezi iako zakoniti ujedno i moralni.

Zamoljen da komentira takav potez svog stranackog kolege, tim više što je IDS clan vladajuce Kukuriku koalicije, od predsjednika IDS-a odgovor nismo dobili. "Nemam komentara na taj Damirov potez, ali svakako imam razumijevanje" jedino je što je Jakovcic rekao.

Iako Kajin istice da bi i na ljevici i na desnici svi rado napravili što i on, saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker, iako ima uvjete za dužnosnicku mirovinu, ne želi uciniti isto.

Šuker nece dužnosnicku


- Zašto bih išao u mirovinu kad imam saborski mandat i to mi je posao. Kad budem odlazio u mirovinu obracunat ce mi je po zakonu koji ce tada vrijediti. Valjda sam nešto u životu naucio raditi pa cu to i raditi ako više ne budem politicar i zastupnik, kazao nam je Šuker. Nije htio komentirati postupak kolega koji su na jedan dan otišli u mirovinu.

Donedavni predsjednik Sabora Luka Bebic sa strane gleda muke svojih nekadašnjih kolega jer je vec u mirovini. Ali, nije još odlucio hoce li ona biti dužnosnicka ili radnicka, odnosno po opcim propisima.

- Jedna gospoda iz mirovinskoga izracunala je da bi mi, jer imam 47,5 godina staža i 70 godina života, "radnicka mirovina" bila 500 do 600 kuna veca od povlaštene. Sada cekam službeni izracun pa cu se opredijeliti ali mi je svejedno jer su razlike male, kazao nam je Bebic. Tvrdi i to da on ne bi postupio kao Vladimir Šeks, iako smatra da se nepravedno istice samo Šeksov primjer.

Zakonito, ali nemoralno


Umirovljenja na jedan dan osudile su i sindikalne središnjice, pa Hrvatska udruga sindikata (HUS) istice da takav potez predstavnika gradana govori o ljudskim kvalitetama doticnih, njihovom osjecaju pripadnosti narodu kojeg predstavljaju te njihovoj zauzetosti za opce dobro i opce interese.

Ljude koji su tako postupili, a tako i stranke koje su ih kandidirale, treba, porucuju iz SSSH, upamtiti trajno, jer su sami sebi oduzeli pravo zastupanja interesa gradana. "Vode racuna iskljucivo o vlastitom, sebicnom, materijalnom interesu. Koriste pravo koje su sami sebi izglasali, a koje drugi gradani placaju! Dakle, jest zakonito i jest nemoralno", porucuju iz SSSH. (D. C., I. F., J. M./NL, S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter