Milanoviću i Vladi raste popularnost

Zoran Milanović i Radimir Čačić (Goran MEHKEK/CROPIX)
Zoran Milanović i Radimir Čačić (Goran MEHKEK/CROPIX)

Ne radi se tu, doduše, o spektakularnim pomacima, ali Vlada i premijer Zoran Milanović bilježe rast popularnosti. To je u svojem redovitom istraživanju za Novu TV utvrdila agencija Ipsos Puls. Premda se moglo očekivati da će se, zbog loših gospodarskih i socijalnih pokazatelja te brojnih afera i "afera", nastaviti pad potpore Vladi, dogodilo se suprotno.

U kolovozu je, prvi put nakon siječnja, Vladin rejting nešto bolji nego u prethodnom mjesecu. Danas politiku Vlade Zorana Milanovića podržava 36 posto hrvatskih građana dok je prije mjesec dana Banskim dvorima vjerovalo njih 32,2 posto. Protivnici Vlade pali su s 56,7 na 54 posto. Posljedica je to činjenice da su se neodlučni birači i apstinenti u nešto većem postotku ovaj put izjasnili za Vladu. SDP-ovci su i dalje čvrsto uz Vladu, njih 76 posto, HDZ-ovi birači su u velikoj većini na suprotnoj strani, tek ih 14 posto podupire Vladine poteze.

Kad je riječ o premijeru, o njemu ponovno pozitivno misli više od polovice birača. Milanovićev je rejting u srpnju bio 46 posto, no sada je on, unatoč premijerovoj izloženosti čestim kritikama političkih protivnika i medija, 51 posto. Posebno je to zanimljivo i zato što rejting predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka stagnira i već je više mjeseci tek 28 posto. Za Karamarka je, međutim, dobra vijest da mu vjeruje sve više HDZ-ovih birača, sada ga podržava njih 65, devet postotnih poena više nego u srpnju. To znači da Karamarko svojom tvrdom retorikom pridobiva HDZ-ovce, ali istovremeno gubi potporu ostalih građana.

U kolovozu je rejting obje glavne stranke bio u silaznoj putanji, nešto više HDZ-ov. Da su danas parlamentarni izbori, za SDP bi glasalo 25,8 posto birača, prije mjesec dana 27 posto, a HDZ-ova podrška se s 22 spustila na 20,2 posto.  I ovo je signal da Karamarkov "novi, ideologizirani HDZ" teško pronalazi put do umjerenijih hrvatskih građana. Hrvatski laburisti su već standardno treća politička snaga u Hrvatskoj, a četvrta je lista don Ivana Grubišića, premda on otkad je ušao u Sabor nije imao niti jedan zapaženiji istup o bilo čemu. HNS je i dalje iznimno nepopularna stranka, za narodnjake bi sada glasalo mizernih 2,4 posto birača. U ostanak na vlasti Kukuriku koalicije cijeli mandat vjeruje 74 posto ispitanika. HDZ-ovci su pesimisti, 63 posto ih prognozira da će njihovi konkurenti izdržati do kraja. (D. CIGLENEČKI/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter