Milanoviću HNS-ova odluka "malo neobična"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas da je HNS-ova odluka da u Saboru ne podrži raspisivanje referenduma o ustavnom definiranju braka "malo neobična" s obzirom na to da je predsjednica te stranke Vesna Pusić rekla da će na referendum izići i glasovati protiv.

- Malo je neobično, jer je gospođa Pusić rekla da će izići na referendum i glasati protiv inicijative. Treba netko izglasati taj referendum, ali tu je SDP da provodi zakone i Ustav, rekao je Milanović novinarima nakon skupštine Srpskog narodnog vijeća.

Takva mu odluka, kazao je, nije jasna te smatra da su HNS-ovci trebali glasati 'za'.

- Ako već govore da će izići na referendum i da će glasati protiv, onda neka preuzmu odgovornost da se taj referendum raspiše jer to nije popularna odluka, poručio je.

Volio bi, kazao je, da se ni on ni njegove kolege u Saboru time ne moraju baviti. "No, moraju, to je zakon i valjda netko mora provoditi i zakone", rekao je.

Upitan o razlozima zbog kojih je najavio da će 1. prosinca na referendumu o ustavnom definiranju braka kao zajednice žene i muškarca biti protiv rekao je da "to nije dobro, ali Ustav to ne priječi".

- Prema tome to nije protuustavno, to je nažalost tako jasno i morat ćemo ovo izgurati na neki način, bez mržnje, bez euforije pa prema tome ja sam rekao kako ću glasati i pri tome ostajem, rekao je premijer.

Ponovio je svoju želju da se Ustav promijeni što je prije moguće te da "ovo bude jedna neugodna epizoda o kojoj se na referendumu odlučuje".

- Nisam za to da se o takvim stvarima odlučuje na referendumu o pravima manjina, ako to uspijemo urediti hrvatskim Ustavom dobro, ako ne, bit će teže, ali idemo dalje, poručio je.

Upitan jesu li posljednji događaji pokazali da se kroz ustavne promjene treba promijeniti Zakon o referendumu Milanović je odgovorio da se taj zakon ne može promijeniti a da se prije njega ne promijeni Ustav, odnosno barem neke odredbe Zakona o referendumu koje su vezane na Ustav.

- U protivnom će to s razlogom pasti na Ustavnom sudu. Dakle Ustav, Ustavni zakon o Ustavnom sudu i Zakon o referendumu kao zadnji dio paketa, rekao je Milanović.

Podsjetio je da je za sve to potreban dogovor dvije trećine zastupnika. "Ja se neću zalijetati i reći da je to dogovoreno. O tome se ozbiljno razgovara. Izgleda da postoji veliki broj zastupnika koji slično razmišljaju, usuđujem se reći odgovorno, a iza tih zastupnika stoji otprilike 1.600.000 birača", naglasio je.

- Dakle, referendum apsolutno dak, ali po jasnijim kriterijima uz zaštitu onih koji su manjina, rekao je Milanović te je dodao da je manjina po definiciji manjina zato što je slabija i malobrojnija.

- Budemo li dopuštali referendume o pravima manjina, ostat će bez i jednog prava, poručio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter