Milanoviceva vlada ostvaruje interese Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski partneri u Kukuriku koaliciji, predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, ocekivano pozitivno, ali s razlicitim argumentima, ocjenjuju prvih sto dana Vlade premijera Zorana Milanovica.

- Kako ocjenjujete prvih sto dana Vlade Kukuriku koalicije?

Jakovcic:
Nisam profesor da bih davao ocijene, ali isticem da Vlada ide u dobrom smjeru, što im daje vrlo pozitivnu ocjenu. Treba znati da je nova Vlada odgovornost za buducnost zemlje preuzela u najgorem mogucem trenutku.
Hrelja:
Cinjenica da prema svim anketama gradani Republike Hrvatske, unatoc lošem standardu, ipak misle da je ova Vlada dobro zapocela, govori najviše.

- Plusevi i minusevi Milanoviceve Vlade?

Jakovcic:
Najveci plus je najava da se kompletna Vlada uhvati u koštac s gospodarskim problemima ove zemlje. Bez obzira na proturjecja - koja su ocita zbog odnosa prema sindikatima i gospodarstvenicima - ova Vlada ima snage i sposobnosti razriješiti najveci problem, nezaposlenost. Vrlo je pozitivno stvaranje nacionalnog povjerenstva za reformu lokalne i regionalne samouprave, na inicijativu IDS-a, što je ohrabrujuci korak prema decentralizaciji zemlje. Što se eventualnih nedostataka tice, mislim da Vlada do sada nije pokazala slabosti te ne mogu dati neki minus na njezin rad. Neke sporadicne osobne situacije nije za spominjati.
Hrelja:
Uz realne poteškoce, kojih, mislim, više nitko nije nesvjestan, zapocelo se s provodenjem Plana 21. Primjerice, ukidanjem povlaštenih mirovina, koje možda nisu toliko znacajne u proracunskom smislu, poslana je snažna poruka da se ozbiljno namjeravaju ispuniti sva obecanja. Takoder, vjerujem da gradani vide da su u pripremi brojni projekti, cije rezultate necemo vidjeti odmah sutra, ali cemo ih sigurno vidjeti. Takoder, mislim da je važno da gradani nemaju osjecaj da im se laže.

- Prema jednom TV istraživanju, Istrani i Primorci su najnezadovoljniji radom Milanoviceve Vlade. Kako to komentirate?

Jakovcic:
To je potpuno logicno. Mi u ovom dijelu Hrvatske dali smo najviše glasova koaliciji i ocekivanja su ogromna. Medutim, dobili smo brzu odluku oko operacionalizacije nove bolnice u Puli, što je prvi veliki potez ministra zdravlja i Vlade. Ocekujem i nove odluke oko drugih kljucnih istarskih projekata, koje ocekujem u sljedeca dva-tri mjeseca. Ocekivanja Istrijana bit ce potpuno opravdana. Mislim da ce se ostvariti projekt "Brijuni rivijera", nastavak izgradnje Ipsilona, plinofikacija, kanalizacijski sustav, domovi umirovljenika, te izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom.
Hrelja:
Kao prvo, rijec je o najvjernijim glasacima Kukuriku koalicije, pa je logicno da su njihova ocekivanja bila najviša. Takoder, uglavnom je rijec o biracima s boljim standardom, ako se on usporedi sa standardom, primjerice, Slavonije. Ipak, mislim da je prošlo nedovoljno vremena da se donese konacna ocjena i da ce na kraju mandata ove Vlade svi biti zadovoljniji. (Dubravko GRAKALIC)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter