Milanovića u Australiji nisu dočekali prosvjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednika Vlade Zorana Milanovića i hrvatsko izaslanstvo prvog dana radnog posjeta Australiji nisu dočekali nikakvi prosvjedi iseljenih Hrvata, saznaje se u nedjelju iz izvora bliskih hrvatskom veleposlanstvu u toj zemlji.

Milanoviću je program posjeta Australiji počeo u nedjelju svečanim prijemom u gradskoj vijećnici Hurtsvillea, južnog predgrađa Sydneyja. Neke skupine australskih Hrvata najavile su prosvjede u Sydneyju protiv Milanovićeve politike u domovini, ali prvog dana ih nije bilo. Premijer je sam uoči odlaska u Australiju rekao da to djelomično "može biti i neugodan put jer ne ide među svoje birače", dodavši da to kao "predsjednik Vlade mora napraviti, jer je to njegov posao" i od takvih se stvari ne može skrivati.

Milanović je prvi predsjednik hrvatske Vlade u posjetu Australiji otkako je Hrvatska neovisna.

Hrvatski premijer u ponedjeljak će razgovarati s predstavnicima poslovne zajednice Novog Južnog Walesa u Sydneyju, održati predavanje na tamošnjem sveučilištu Macquarie i posjetiti redakciju hrvatskog programa SBS-a, javne australske radio-televizijske mreže.

Hrvatska Vlada je u četvrtak prihvatila nastavak sufinanciranja Centra hrvatskih studija na sveučilištu Macquarie sa 150 tisuća australskih dolara (755 tisuća kuna) na godišnjoj razini u idućih pet godina (do kraja 2019.), i to za unaprjeđenje nastavnih i znanstvenih kapaciteta. Centar hrvatskih studija osnovan je 1994. godine, a prosječno se upiše 120 studenata godišnje.

U utorak se hrvatsko izaslanstvo, u kojem su i ministar obrane Ante Kotromanović i premijerova supruga, seli u Canberru gdje će Milanović ponovo razgovarati s hrvatskom i poslovnom zajednicom, sastati se s predsjednicom zastupničkog doma australskog parlamenta Bronwyn Bishop i položiti vijenac na grobnici neznanog vojnika.

U srijedu će Milanović razgovarati sa svojim kolegom i domaćinom Tonyjem Abbotom. Posjet Australiji završava u četvrtak u Melbourneu predavanjem na sveučilištu Monash i sastancima s čelnikom australske oporbe, laburistom Billom Shortenom i predsjednikom gornjeg doma australskog parlamentu Johnom Hoggom, nakon čega putuje u službeni posjet Novom Zelandu.

U Australiji, prema službenim popisima stanovništva, živi oko 120.000 Hrvata, a procjene se kreću između 200.000 i 250.000. Posjet iseljenim Hrvatima tek je jedan od razloga za ovo putovanje, priopćila je hrvatska Vlada u najavi posjeta, i objasnila da su se ostvarenjem najvažnijih hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva stekli uvjeti za širenje vanjskopolitičke suradnje na druge kontinente i potencijalno važne gospodarske partnere. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter