Milanović: Želimo urediti granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović istaknuo je danas da Hrvatska nema uređene granice s većinom susjeda te da to želi riješiti, ali ne na hrvatsku štetu. 

- Hrvatska u ovom trenutku nema uređene granice s većinom svojih susjeda, imamo provizorij. Želimo to mijenjati, riješiti, ali ne na hrvatsku štetu. Vjerujem da znamo što je hrvatski interes, ali dok ne sklopimo dvostrane ugovore ili to ne riješi arbitraža, formalno-pravno nemamo jasno definirane granice, rekao je Milanović koji se na početku sjednice Vlade osvrnuo na kritike izrečene na račun Vlade vezano za pitanje granice s BiH. 

Milanović je poručio da se ne traži tuđe, ali i da se ne može tvrditi da je nešto naše, dok se to ne riješi bilateralnim ugovorom. 

Trebamo riješiti granicu sa Slovenijom, vjerujem uskoro s obzirom na dogovorenu arbitražu, kao i s BiH, Crnom Gorom i Srbijom, kazao je premijer.  Prije ulaska u EU o pitanju granice sa susjedima koji nisu članovi EU inicijativu imamo mi, ova Vlada, kazao je. 

- Susjede, koji nisu u EU, ne ucjenjujemo s obzirom na naš superioran položaj prema EU. Poštujemo svoje susjede, poručio je premijer naglašavajući da traži poštovanje međunarodnog prava. 

Naglasio je da je slučaj granice s BiH isključivo stvar odnosa Zagreba i Sarajeva, da nitko sa strane s tim nije imao veze, ni u Europskoj komisiji niti bilo gdje drugdje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter