Milanović želi Ivana Heraka kao pomoćnika za sport?

Ivan Herak (M. MIJOŠEK)
Ivan Herak (M. MIJOŠEK)

Bivši ministar turizma u Matešinoj vladi Ivan Herak mogao bi sjesti u fotelju pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, nakon što je Petar Skansi nedavno sam zatražio razrješenje. Nakon odlaska ministra Željka Jovanovića i većine njegovih suradnika iz MZOS-a Mornar sada traži nove ljude, a kako se čini, Heraka bi na tom mjestu navodno volio vidjeti upravo premijer Zoran Milanović.

Poznato je da je Herak blizak suradnik Damira Kajina, kojega je prošle godine na lokalnim izborima u Istri bio podržao i SDP. Iako se o Herakovom imenu dugo kalkuliralo kao o kandidatu za ACI koji ne ostvaruje očekivane rezultate s aktualnom upravom, sada se pojavila ideja da Herak preuzme sektor sporta kod Mornara jer doista jest godinama vezan uz sport.

Desetak godina bio je predsjednik porečkog nogometnog kluba Jadran te godinu i pol dopredsjednik NK Istre 1961, član Skupštine HNS-a i dopredsjednik Udruge klubova prve HNL, tako da je dobro povezan sa svim ljudima u hrvatskom nogometu. Svojevremeno je bio i predsjednik košarkaškog kluba Pionir, a čak se pamti i kao jedan od mladih nogometnih sportaša amatera koji je pronio olimpijsku baklju 1984. na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu.

Ako bi do ovakvog rješenja došlo, to bi vjerojatno značilo i da Milanović, osim sa Crkvom putem ministra Mornara, "omekšava" i odnose s HNS-om u sektoru sporta.

Zasad Herak nije spreman potvrditi ovu informaciju, jer dogovor naprosto još nije dovršen, ali nije je ni demantirao te je rekao da se dugo bavi sportom, poznaje ljude u tom sektoru, te ne krije da mu je resor sporta zanimljiv, odnosno da 'ima dima' u toj informaciji.

Neslužbeno se doznaje da se radi o ideji premijera Milanovića, koji novom ministru Mornaru pomaže u kadriranju u opustošenom MZOS-u, gdje nema ni zamjenika ministra, ali naravno radi se o temi koja bi se trebala iskomunicirati i sa IDS-om, čiji je Herak nekad bio član, a danas su u Istri na suprotnim stranama.

Činjenica je da Herak ima i određene repove: bio je prvi pritvoreni političar u Hrvatskoj, a nakon dijela odslužene kazne odbačeno je na kraju svih 12 postupaka koji su se protiv njega vodili, te je on zapravo danas formalno potpuno čist po tom pitanju.

Osim što se danas bavi turizmom kroz vlastiti privatni biznis, dovršava doktorski studij na Ekonomskom fakultetu "Josip Juraj Strossmayer" u Osijeku te je i nadalje aktivan u turističkom segmentu, kao konzultant i gost predavač na Visokoj poslovnoj školi s pravom javnosti Manero u Višnjanu te Veleučilištu Vern, a redovito piše i kolumne o turizmu u jednom dnevnom listu. (T. TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter