Milanović: Zbog pritisaka upitno smanjenje PDV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanović pozvao je danas saborske zastupnike da podupru Vladin prijedlog o smanjenju PDV-a na dnevne novine na pet posto kazavši kako je taj prijedlog provediv te ih pozvao da se odupru raznoraznim lobiranjima najavivši da će Vlada, ako bude izložena pritiscima, od prijedloga odustati.

Osvrnuvši se na početku današnje sjednice Vlade na, kako je rekao, raspravu oko PDV-a na dnevne novine koja se zakuhala u Hrvatskome saboru, Milanović je podsjetio da je sadašnja stopa PDV-a za dnevne novine 10 posto, te da se želi smanjiti na pet posto.

Ministarstvo kulture dalo je jedan prijedlog koji nije savršen, ali je dobar i proračunat, rekao je premijer i naglasio da je politika Vlade i ministarstva "da se potiče pisanje".

"Riječi i pismo su najgenijalniji izum čovjeka, čak i kad se piše loše. I dnevne novine općeg informativnog karaktera su novine koje pišu tekstove", rekao je Milanović te ponovio da prijedlog nije savršen, ali je razuman i provediv.

"Molim i apeliram na sve u Saboru, pa i kolege iz stranaka naše koalicije, da to imaju u vidu i da je to isključivo jedina namjera ove Vlade, namjera je da se PDV za opće informativne dnevne novine, za koje je uspostavljen kakav takav kriterij pisanja, smanji na pet posto", rekao je Milanović koji smatra da bi takvim prijedlogom svi trebali biti zadovoljni.

"Budemo li izloženi pritiscima morat ćemo odustati", poručio je te još jednom kolege u Saboru zamolio da se odupru "raznoraznim legitimnim lobističkim skupinama, jer lobiranje je normalna stvar".

Vidim da se rasprava zakuhala, vjerujem da su motivi dobri, da se ne radi samo o pukom lobiranju i želji nekih zastupnika da se nekome dopadnu, rekao je Milanović.

Podsjetio je pritom da je i sadašnja stopa PDV-a na dnevne novine od 10 posto dva i pol puta manja od PDV-a na većinu proizvoda hrvatske prehrambene industrije.

Svi ti ljudi rade, proizvode, angažiraju velika sredstva, dižu kredite i moraju se od 1. srpnja suočiti s kompetitivnim pritiskom zajedničkog tržišta što je teško, teže nego novinarstvu, jer ovdje se od 1. srpnja neće prodavati inozemne novine nego i dalje naše novine, poručio je Milanović.

Odluka o PDV-u je politička odluka i nikad nije lako zadovoljiti sve, a o tome najbolje govori, dodao je, situacija u zemljama Europske unije.

Zajednička porezna politika u EU ne postoji, postoje određeni okviri i smjernice i u okviru toga svaka vlada treba odrediti prioritete, zaključio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter