Milanović: Završen spor s Europskom komisijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da je Hrvatska kompromisom, po kojem bi izmijenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga stupio na snagu najkasnije 1. siječnja 2014., završila spor s Europskom komisijom (EK).

"Ovo je gotovo. To je dogovor između mene i predsjednika EK-a Jose Manuela Barrosa od prije tjedan dana, i potpredsjednica Komisije Viviane Reding je u riječ pročitala što smo tada dogovorili", rekao je Milanović u intervjuu za Novu TV.

Dogovoreno je da se zakon neće primjenjivati odmah, već od 1. siječnja 2014., što dokazuje da se o tome može razgovarati, istaknuo je Milanović dodavši kako i druge zemlje imaju sukobe ili nesporazume s EK-om.

Milanović je naglasio da je EK, iako to Hrvatska nije očekivala, izravno pozdravila ono što hrvatska Vlada radi na zaštiti manjina u Vukovaru.

"To je direktna poruka HDZ-u i svima onima koji ne žele poštivati hrvatski ustavni poredak, da prestanu, da se maknu i to shvate kao obavezu i kao doprinos da ovo bude malo bolja zemlja", rekao je.

Svi koji primjenu europskog uhidbenog naloga svode na jednog čovjeka (Josipa Perkovića) imaju priliku glasanjem za izmjene Ustava zaista omogućiti istragu i procesuiranje ili izručenje Perkovića. Odbacio je optužbe da bi on ili Vlada štitili Perkovića od izručenja Njemačkoj, upozorivši kako je on zaštićen institutom zastare.

"Da bismo ga izručili Njemačkoj moramo promijeniti Ustav jer je zaštićen zastarom. Zastara je razlog za odbijanje uhidbenog naloga i Njemačkoj i svakoj trećoj državi, a prepreka je i postupku u Hrvatskoj", ustvrdio je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter