Milanovic zaustavio parafiranje sporazuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trosatni pregovori premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka o prihvacanju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom nisu sinoc završili dogovorom, no po svjedocenju više sudionika sastanka Hrvatska je na korak do parafiranja sporazuma Kosor-Pahor. Šef SDP-a Zoran Milanovic, cija je stranka kljucna za dvotrecinsku vecinu kojom se u Saboru mora usvojiti sporazum, sinoc nije dao zeleno svjetlo za parafiranje tog dokumenta, ali ga nije ni odbacio.

Stoga je otkazana vec sazvana sjednica Vlade na kojoj su ministri trebali usvojiti sporazum. Milanovic traži dodatne konzultacije pa ce u petak osobno nastaviti pregovore s Jadrankom Kosor, a u HDZ-u i vladajucoj koaliciji vec racunaju da ce tada dogovor biti postignut pa ce vec iduceg tjedna Sabor usvojiti sporazum Kosor - Pahor.

- Sporazum sadrži elemente koje treba još razmotriti, o tome cu razgovarati u svojoj stranci, dodatno cu se konzultirati s premijerkom, a želim cuti i što o sporazumu misli predsjednik Republike, rekao je nakon sastanka Milanovic, ne želeci dodatno objasniti koji su to sporni elementi. Doznajemo da je Milanovica, ali i Vesnu Pusic, zanimalo kako ce se Hrvatska postaviti i koje su joj mogucnosti ako arbitraža završi u korist Slovenije te ako joj arbitražni sud dodijeli dio hrvatskog teritorijalnog mora.

Kosor je, kako doznajemo, oporbenjake ipak pridobila za sporazum, i to s dva kljucna elementa. Kao prvo, navodno je s Europskom komisijom i predstavnicima SAD-a vec dogovorila da budu svjedoci pri potpisivanju izjave kojom ce Hrvatska jasno deklarirati svoj stav da prihvacanjem arbitražnog sporazuma nipošto ne prejudicira da Sloveniji priznaje pravo na dodir njezinih teritorijalnih voda s medunarodnim vodama. Odluci li, medutim, arbitražni sud da Sloveniji to pravo ipak pripada, Hrvatska ce to morati prihvatiti kao i ostala rješenja arbitraže, jer se na to obvezuje sporazumom. Sa slovenskom stranom navodno je dogovoreno da se oni ne protive takvoj jednostranoj izjavi Hrvatske, s obzirom na to da ni njih ništa ne prijeci da donesu slicnu, neobvezujucu jednostranu izjavu.

Drugi je element koji arbitražni sporazum Kosor-Pahor cini prihvatljivim cinjenica da u njemu piše da sve u vezi s arbitražom oko granice pocinje tek nakon što Hrvatska potpiše pristupni ugovor s EU-om.


Podijeli: Facebook Twiter