Milanović zaključio posjet Australiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak je predavanjem na sveučilištu Monash u Melbourneu te sastancima s čelnikom australske oporbe Billom Shortenom i predsjednikom gornjeg doma parlamenta Johnom Hoggom zaključio višednevni radni posjet Australiji.

Milanović je nakon predavanja na Monashu rekao da je u srijedu s australskim premijerom Tonyjem Abbottom "razgovarao o nekim ugovorima koje Hrvatska nije sklopila s Australijom zbog nemara ranijih godina". Radi se o ugovorima koji se tiču statusa hrvatskih državljana, "prije svega ugovor o zdravstvenom osiguranju i ugovor o dvostrukom oporezivanju", rekao je Milanović, naglasivši da bi on ugovore bio spreman "potpisati sutra", ali to sada ovisi o "australskim prioritetima".

Milanovića je pred ulazom u sveučilište dočekala skupina od dvadesetak prosvjednika iz redova hrvatskih iseljenika s istim transparentima i ikonografijom kao i prije tri dana u Canberri. Komentirao je nezadovoljstvo hrvatske manjine u Australiji po pitanju broja zastupnika iz dijaspore u hrvatskom parlamentu, rekavši da je to pitanje uređeno hrvatskim Ustavom, koji je donesen konsenzusom HDZ-a i SDP-a prije tri godine.

Hrvatske iseljenike, ali i Australce, Milanović je pozvao da ulažu u Hrvatsku, rekavši da su dobrodošli. "Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju postala dio jedinstvenog tržišta i hrvatska vlada čini sve da onima koji žele ulagati u Hrvatsku olakša život". U Australiji prema službenim popisima stanovništva živi oko 120.000 Hrvata, a procjene se kreću između 200.000 i 250.000.

Milanović nakon Australije putuje na Novi Zeland gdje iseljenih Hrvata ima oko 60.000. "Posjet predsjednika hrvatske vlade Novom Zelandu bit će prilika za razvoj trgovinskih i poslovnih odnosa kao nadogradnje postojećih dugogodišnjih veza dviju zemalja temeljenih oko snažne hrvatske zajednice u zemlji", izjavio je u srijedu novozelandski premijer John Key koji se s Milanovićem sastaje u petak. "Prošlogodišnje produženje 'visa waiver' programa za hrvatske posjetitelje Novog Zelanda je adekvatno priznanje naših povijesnih veza i razvoja odnosa dviju zemalja", rekao je Key. Radi se o programu koji hrvatskim državljanima omogućuje tromjesečni turistički ili poslovni boravak na Novom Zelandu bez viza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter